De Pauwentroon is een beroemde met duizenden edelstenen versierde troon uit India die in 1739 door de Perzen werd veroverd. De originele troon bestaat niet meer, maar er werden later nog verschillende reproducties gemaakt die de symbool kwamen te staan voor de macht van de Perzische of Iraanse monarchie.
De oorspronkelijke Pauwentroon bevatte naar verluidt ruim zesentwintigduizend edelstenen en werd in de vroege zeventiende eeuw gebouwd voor de Mogol-heerser Shah Jahan. Hij zou ook de Koh-I-Noor, de beroemdste diamant ter wereld, in de troon hebben laten verwerken. Aan de achterzijde bevonden zich twee vergulde afbeeldingen van pauwenstaarten, die onder meer met diamanten en robijnen waren versierd. De troon dankt hier zijn naam aan.
De Iraanse veroveraar Nader Sjah Afshar, de stichter van de dynastie van de Afshariden, maakte de troon in de achttiende eeuw buit op India. Hij nam de troon mee naar zijn rijk maar enige tijd later ging het waardevolle object verloren tijdens oorlogen met de Koerden. De troon zou door hen zijn ontmanteld waarna de edelstenen werden verdeelden.
Een van de reproducties van de Pauwentroon is tegenwoordig te zien in het Golestanpaleis in de Iraanse hoofdstad Teheran.
Bronnen ā¼
-https://www.britannica.com/topic/Peacock-Throne