“BERLIJN – Duitsland is er niet in geslaagd de Tweede Wereldoorlog te winnen. In de slotfase bleken de geallieerden te sterk. In de eerste helft was Duitsland nog agressief en aanvallend begonnen. Het tij keerde na de gevoelige nederlaag in de uitwedstrijd bij Stalingrad. Ook in de thuiswedstrijd bleek het Rode leger een maatje te groot.
SS-leider Himmler noemt het verlies een tegenvaller: “Dit is natuurlijk ontzettend jammer” […] Eerder verloor Duitsland al de Eerste Wereldoorlog. De positie van Adolf Hitler lijkt nu onhoudbaar te worden.
Zomaar een bericht uit ‘Nederland: Het boek’, een satirisch geschiedenisboek dat tijdens de afgelopen Maand van de Geschiedenis verscheen bij uitgeverij Prometheus. Achter het boek zitten de makers van de satirische website De Speld. In het boek staan de auteurs en illustratoren op geheel eigen wijze stil bij verschillende belangrijke momenten uit de vaderlandse geschiedenis. Op de achterflap spreken de makers van een ´monumentaal werk´. Alles is satire.
Het boek staat uiteraard vol onzin. Zo is er bijvoorbeeld een inburgeringstest voor hugenoten in te vinden en wie wil weten hoe hij of zij meer uit een slaaf kan halen vindt ook enkele tips in het boek. Zo leren we dat een slaveneigenaar zich het best negatief kan uitlaten over het land van herkomst van zijn slaaf. Er worden zelfs een paar suggesties gedaan. Wie een slaaf bezit kan bijvoorbeeld tegen hem zeggen dat er veel vliegen zijn in diens moederland of uitleggen dat de korfbalcompetitie er nog in de kinderstoelen staat.
Voor de jonge lezers leggen de makers uit wat een krant was en er worden in het boek verschillende hardnekkige historische misverstanden rechtgezet. Zo lezen we bijvoorbeeld dat Jezus niet in Bethlehem werd geboren maar in een schuur op een terp in Bartlehiem.
Vast niet iedereen zal het ‘geschiedenisboek’ van De Speld kunnen waarderen. Opmerkingen over een ‘goelagdieet’ of de ‘tips voor een hongerwinterdieet’ vallen vast niet bij iedereen in goede aarde. Zoals dat bij satire gaat is het af en toe op (en voor anderen over) het randje.
Het boek is duidelijk bedoeld voor een wat jonger publiek. Je zou ‘Nederland: Het boek’ een (vooruit: ‘monumentaal’) toiletboek kunnen noemen. Het is namelijk geen boek om van kaft tot kaft te lezen. Het is een aangenaam bladerboek. Een (glim)lach-generator. Je hebt er niks aan maar het is best leuk.