‘De Zeven Zussen’ en de Pleiaden uit de Griekse mythologie

2 minuten leestijd
Het Zevengesternte gefotografeerd door de Hubble-telescoop
Het Zevengesternte gefotografeerd door de Hubble-telescoop (NASA)

De boekenreeks De Zeven Zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley is momenteel mateloos populair. De serie draait om zeven zussen die van hun adoptievader een brief hebben gekregen met aanwijzingen over hun afkomst. In ieder deel staat een andere zus centraal. De namen van deze zussen zijn afgeleid van de zogeheten Pleiaden, zeven nimfen uit de Griekse mythologie.

Eerste deel van de serie 'De Zeven Zussen' - Maia's verhaal
Eerste deel van de serie ‘De Zeven Zussen’ – Maia’s verhaal
De Pleiaden zijn de zeven dochters van de Titaan Atlas, die het hemelgewelf op zijn schouders draagt, en de waternimf Pleione, de beschermvrouw van de zeelieden. De zussen veranderen op een dag in sterren om te ontkomen aan de reusachtige jager Orion, die een oogje op hen heeft. De zussen zijn hiermee de personificatie van het zogeheten Zevengesternte, een sterrengroep in het sterrenbeeld Stier op ongeveer 440 lichtjaren van de aarde. In werkelijkheid bestaat deze groep uit veel meer sterren. Ze danken hun naam aan het feit dat normaal gesproken maximaal zeven sterren met het blote oog te zien zien.

Inspiratie

Schrijfster Lucinda Riley vertelde ooit in een interview dat ze op een dag in december, tussen Kerst en Nieuwjaar, naar buiten liep en naar de sterrenhemel keek. Daar zag ze toen naar eigen zeggen de Pleiaden aan de hemel staan. Dat bracht haar op het idee voor een nieuw schrijfproject, over zeven zussen. Ze was daarmee zeker niet de eerste die zich door de sterrengroep liet inspireren. De Pleiaden zijn veelvuldig beschreven in oude bronnen. De Griekse auteur Hesiodus beschreef ze bijvoorbeeld al rond 700 voor Christus. Nog veel oudere Chinese kronieken, uit circa 2.350 jaar voor Christus, maken ook melding van de beroemde hemellichamen. En ook in bijvoorbeeld Keltische, Egyptische, Azteekse en verhalen van de Aboriginal worden de sterren genoemd. De bijbel maakt tot slot ook op verschillende plekken melding van de sterrengroep:

“De Grote Beer heeft hij gemaakt, en Orion, de Plejaden en de sterren in het zuiden.” Job 9:9

“De maker van de Plejaden en van Orion, hij die de diepe duisternis in morgenlicht verandert en de dag tot nacht verduistert, hij die het water van de zee bijeenroept en het uitstort over de aarde – zijn naam is HEER.” Amos 5:8

De Pleiaden in de Griekse mythologie - Elihu Vedder, 1885
De Pleiaden in de Griekse mythologie – Elihu Vedder, 1885

In de Griekse mythologie kregen de zeven sterren ieder een eigen naam. De namen van de zussen in de boekenreeks van Lucinda Riley komen overeen met deze namen, al zijn de roepnamen iets aangepast, zoals te zien onderstaande tabel:

Griekse mythologieRoepnaam bij Lucinda Riley
CelaenoCeCe
AlkyoneAlly
ElektraElectra
MaiaMaia
SteropeStar
TaygeteTiggy
MeropeDe verloren zus

De zevende zus is in de serie een verloren of vermiste zus en heeft voor zover bekend dus geen naam die is afgeleid van de Pleiaden. Dit deel van de boekenreeks is echter wel geïnspireerd op de sterren, want de zevende Pleiade wordt soms ook beschouwd als ‘verloren’. De uitgever van de boekenreeks schrijft hierover:

“Over het algemeen wordt Merope gezien als de ‘verloren’ Pleiade, omdat haar ster als laatste van de zeven door sterrenkundigen in kaart werd gebracht, het zwakste straalt en daardoor met het blote oog niet te zien is. In sommige legendes wordt gezegd dat ze uit schaamte haar gezicht had bedekt omdat ze met een sterfelijk wezen was getrouwd, en daardoor onzichtbaar was geworden.”

Boekenserie: De Zeven Zussen

Bronnen â–¼

-https://www.britannica.com/place/Pleiades-astronomy
-https://www.lucindariley.nl/mythen-en-legenden-van-de-plejaden/
-https://www.libelle.be/vrije-tijd/plejaden-de-zeven-zussen/
-Bijbelgragmenten: De Nieuwe Bijbelvertaling -Querido / Jongbloed

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×