De zussen Tatin en de Tarte Tatin

1 minuut leestijd
Tarte Tatin - cc
Tarte Tatin - cc

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

De zussen Tatin en de Tarte Tatin

Tarte Tatin - closeup - cc
Tarte Tatin – closeup – cc
De Tarte Tatin is ”een appeltaart op zijn kop“ met een laagje gekarameliseerde suiker. De taart is naar verluidt in 1889 per ongeluk gecreëerd door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, die het hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron in het midden van Frankrijk, 175 kilometer ten zuiden van Parijs.

Op een dag zou Stéphanie vergeten hebben voor de lunch tijdig een dessert te bereiden. Volgens een ander verhaal zou zij door Parijzenaars die kwamen jagen, aan de praat zijn gehouden. Op het laatste moment sneed zij wat oudere appels in stukjes, mikte ze in de pan, strooide er suiker over heen, bedekte het geheel met een deeglaag en zette de vorm in de oven. De taart kwam na 25 minuten ter wereld, nog steeds ondersteboven. Stéphanie draaide de taart vervolgens om en serveerde hem alsof er niets aan de hand was. De taart smaakte goed, met de gekarameliseerde suiker en het niet door appelvocht aangetaste deeg als bijzonderheid.

Hotel Tatin in Frankrijk - cc
Hotel Tatin in Frankrijk – cc
Na de dood van de zusters (in 1911 en 1917) werd de smakelijke vergissing ontdekt door een Parijse gastronoom. Het hotel Tatin bestaat nog altijd. Lamotte-Beuvron is tegenwoordig een klein culinair bedevaartsoord. De Tarte Tatin is in zwang gebleven, ook als de vulling niet van appel is. Het originele recept is eenvoudig en er bestaan ondertussen heel wat varianten van. De vulling kan bestaan uit andere vruchten, maar ook uit gegrilde groenten of tamme kastanjes.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×