Dark
Light

Deelnemers wedstrijd ‘Je beste vondst’ bekend

Auteur:
1 minuut leestijd

Je beste vondst
Je beste vondst
De Koninklijke Bibliotheek is op zoek naar de beste historische vondst van het jaar. Deze maand werden acht kanshebbers voor de prijs geselecteerd.

De campagne Je beste vondst werd een jaar geleden voor het eerst georganiseerd. Toen won een lid van de historische vereniging Voorburg, Kees van der Leer, met zijn verhaal Verboden liefde. Met de wedstrijd wil de bibliotheek bekendheid geven aan onderzoek dat door een grote groep vrijetijdshistorici uitgevoerd wordt.

In september werd er een oproep gedaan. Er kwamen achtentwintig verhalen over historische ontdekkingen binnen. De KB:

Een vakjury beoordeelde alle inzendingen op basis van een aantal criteria. Zo is er gekeken of de vondsten ergens een nieuw licht op werpen en is beoordeeld of de verhalen een duidelijke clou hebben. Aan de hand van deze criteria zijn acht vondsten geselecteerd voor deelname aan ‘Je beste vondst 2013/2014’.

De jury werd gevormd door Martine Gosselink (Rijksmuseum), Huibert Crijns (Koninklijke Bibliotheek) en Yuri Visser (Historiek.net).

De geselecteerd vondsten:

  • Schipbreuken in de 18e eeuw – Arthur Scheijde
  • Franse uitgave van entomoloog Johannes Goedaerts werk – Kees Beaart
  • Journaal van een geheime missie uit 1877 – Hans Walraven
  • Ramp van het VOC-schip de Batavia – Johan Mulder
  • Correspondentie tussen luchtvaartpioniers Albert Plesman en Jan Dellaert – Andries van Beek
  • Spaans toneel in Amsterdam in de 17e eeuw – Leonor Álvarez Francés
  • Blikje met brieven uit de Tweede Wereldoorlog – Erik Dijkstra
  • Een olifant in 17e-eeuws Groningen – Nienke Smit

Foto: KB
Foto: KB
Afgelopen weekend zijn er video-opnames gemaakt van de verhalen van alle deelnemers en hun vondsten. In januari 2014 komen deze video’s online op de campagnewebsite www.jebestevondst.nl. Vanaf dat moment kan iedereen een stem uit brengen op zijn of haar favoriete vondst.

Het verhaal met de meeste stemmen ontvangt de titel Beste vondst 2013/2014 en wint een exemplaar van de Atlas de Wit, een facsimile van een bijzondere stedenatlas uit de zeventiende eeuw. Ook onder de stemmers wordt een exemplaar verloot.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×