Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Demjanjuk krijgt staatsburgerschap niet postuum terug

1 minuut leestijd

Een hof van beroep in de Amerikaanse stad Cincinnati heeft deze week bepaald dat Demjanjuk niet postuum het Amerikaanse staatsburgerschap terugkrijgt.

De veroordeelde oorlogsmisdadiger John Demjanjuk overleed afgelopen voorjaar op 91-jarige leeftijd in een bejaardenhuis in de Duitse deelstaat Beieren. Enige tijd daarvoor was hij veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege medeplichtigheid aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in vernietigingskamp Sobibor.

Na de Tweede Wereldoorlog week Demjanjuk uit naar de Verenigde Staten en kreeg hij het Amerikaans staatsburgerschap. Hij werkte er langere tijd als automonteur maar het staatsburgerschap werd hem later ontnomen toen er verhalen loskwamen over zijn oorlogsverleden. In 1987 werd Demjanjuk uitgeleverd aan Israël waar hij ter dood veroordeeld werd. Vanwege onduidelijkheid over zijn identiteit werd Demjanjuk uiteindelijk vrijgelaten.

Demjanjuk keerde hierna terug naar de Verenigde Staten en kreeg in 1998 het staatsburgerschap terug. Een jaar later eiste de Amerikaanse justitie echter alweer dat dit staatsburgerschap hem werd afgenomen omdat hij tijdens de oorlog een bewaker zou zijn geweest in de vernietigingskampen Majdanek en Sobibór. In 2002 werd hem het staatsburgerschap voor de tweede keer ontnomen.

Zeven jaar later werd Demjanjuk uitgeleverd aan Duitsland en daar oordeelde de rechtbank afgelopen jaar dus dat hij medeplichtig was aan de dood van circa 28.000 Joden in het Sobibor.

Demjanjuk had beroep aangetekend tegen het vonnis maar overleed voordat dit beroep kon worden behandeld. De veroordeling van Demjanjuk werd hierdoor, volgens de Duitse wet, niet juridisch bindend. De verdediging van Demjanjuk diende hierop in Amerika een verzoek in om hem postuum zijn staatsburgerschap terug te geven. Drie rechters van het hof van beroep in Cincinnati hebben nu echter bepaald dat dat niet gaat gebeuren.

Boek: Het Demjanjuk-proces – Reportages van een Nebenkläger

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie