Den Haag en de Atlantikwall

2 minuten leestijd
Doorgang in de tankmuur op de boulevard bij de Keizerstraat, 1945. Collectie Haags Gemeentearchief
Doorgang in de tankmuur op de boulevard bij de Keizerstraat, 1945. Collectie Haags Gemeentearchief

Bij het Museon in Den Haag is momenteel een tentoonstelling te zien over de Atlantikwall en de grote evacuatie die als gevolg van de aanleg van deze verdedigingslinie moest worden uitgevoerd. De expositie vindt plaats ter gelegenheid van de herdenking van zeventig jaar bevrijding.

De bunkers in de duinen, het Malieveld, landgoed Clingendael, Duindorp en de boulevard van Scheveningen maakten deel uit van de Atlantikwall. Dit is op een bijzondere manier zichtbaar gemaakt in de vormgeving van de tentoonstelling. De bezoeker loopt over een plattegrond van de stad die zo groot is als de hele tentoonstelling. Op deze plattegrond vormt elke ‘plaats van herinnering’ een eiland met originele objecten, verhalen en historisch foto’s. Grote projecties op de wand laten fotomontages zien van bekende plekken in de stad toen en nu.

Maquette bunker
Maquette bunker

Op een aantal plaatsen waar toen de Atlantikwall liep, bevinden zich nu internationale organisaties die zich inzetten voor vrede en recht, zoals OPCW, Europol en het Joegoslavië-tribunaal. Het Museon:

“Oorlog en vrede, verleden en heden liggen om die reden in Den Haag letterlijk dicht bij elkaar. De laatste twintig jaar ontwikkelt de stad zich namelijk tot een internationale stad op het gebied van vrede, recht en veiligheid.”

In de tentoonstelling krijgt de bezoeker actuele kwesties voorgelegd over Europa, de VN en de NAVO waarover ze kunnen stemmen. Ook zijn er korte films te zien over een aantal grote internationale organisaties in het gebied naast het Museon.

Aanleg van de tankgracht door het Haagse Bos in 1943. Collectie Haags Gemeentearchief
Aanleg van de tankgracht door het Haagse Bos in 1943. Collectie Haags Gemeentearchief

Wandelroute door sloopzone

Tegelijkertijd met de tentoonstelling opent een wandelroute door de voormalige sloopzone, van Madurodam tot aan de Bomen- en Bloemenbuurt. Deze wandelroute is een initiatief van de Bewonersorganisatie Duinoord, het Haags Historisch Museum en het Museon. De wandelroute bestaat uit de website www.atlantikwalldenhaag.nl en zeventien informatiepanelen met historisch beeldmateriaal van de straten en wijken voor de oorlog, tijdens de oorlog en tijdens de wederopbouw. Meer informatie over de wandelroute is te vinden op www.museon.nl/wandelroute

De tentoonstelling Den Haag en de Atlantikwall, oorlog in de stad van vrede is te bezoeken tot en met 1 november 2015.

Boek: Bezette kust, leven in de schaduw van de Atlantikwall

Korte video over de tentoonstelling:

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×