DENK: “Dekoloniseer Nederlandse straatnamen”

De politieke partij DENK wil dat de straatnamen in Nederland op de schop gaan. Straatnamen die verwijzen naar het koloniaal verleden moeten een andere naam krijgen, net als bijvoorbeeld de Coentunnel en Piet Heintunnel. Dit is te lezen in een plan dat de partij vrijdag heeft gepresenteerd.

DENK wil overigens niet alleen dat straatnamen ‘gedekoloniseerd’ worden, ook musea moeten volgens de partij veranderen. Vermoedelijk krijgt het Mauritshuis in Den Haag bijvoorbeeld een andere naam als het aan de partij ligt, aangezien de naamgever van dat museum betrokken was bij de slavernij in Nederlands-Brazilië. DENK motiveert het plan als volgt:

“Zonder voldoende aandacht voor ons slavernijverleden zal er te weinig aandacht zijn voor de historisch gevormde (cultureel) achtergestelde positie van vele mensen in ons land. DENK zet daarom in op de vergroting van de aandacht voor het slavernijverleden in het onderwijs, alsmede op het dekoloniseren van onze straatnamen en musea, want te weinig mensen weten bijvoorbeeld dat de Coentunnel is vernoemd naar een racistische en brute kolonisator, die we in de huidige tijd zouden bestempelen als een oorlogsmisdadiger.”

Partijlid Farid Azarkan was donderdag te gast bij PAUW om het plan toe te lichten. Een fragment:

- advertentie -

Lees ook: Slavernij-achtergrond Mauritshuis is zorgvuldig gewist
…en: Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) – Stichter van Batavia
Artikelen over het slavernijverleden

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: