Dark
Light

Jan Pieterszoon Coen

Jan Pieterszoon Coen, beruchte medewerker van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Was vanaf 1617 gouverneur-generaal over alle bezittingen van de VOC buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn lijfspreuk was
Dispereert niet, ontziet uw vijanden niet, want God is met ons.
Hoofdartikel: Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) – Stichter van Batavia
Onrust bij Batavia, 1699

Het ‘grote verhaal’ van de VOC

Je kunt de VOC ook, anders dan door een morele bril die vooral iets zegt over de eigen tijd, bezien op een meer esthetische manier: als een groot en afgerond verhaal uit ons gezamenlijk verleden. Een verhaal als een baboesjka-pop, waarin het buitenste omhulsel weer een andere pop bevat, die óók weer een andere in zich bergt. Want de grove
7 minuten leestijd
Nederlands Formosa op een kaart van Johannes Vingboons, ca.1640 (Nationaal Archief)

De val van VOC-handelspost Formosa

Wat in 1622 begon als een groot idee van Jan Pieterszoon Coen om het handelsnetwerk van de VOC aan de kust van China uit te breiden eindigde vruchteloos op 1 februari 1662 met de overgave van kasteel Zeelandia op Formosa (tegenwoordig Taiwan).
2 minuten leestijd

Petitie tegen standbeeld Jan Pieterszoon Coen

Twee inwoners van Hoorn vinden dat het standbeeld van de bekende VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) niet teruggeplaatst moet worden op zijn sokkel en zijn daarom een petitie gestart. Enkele weken geleden viel het beeld nadat een kraanwagen er tegenaan was gebotst.
1 minuut leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×