‘Doelpunt finale WK 1966 terecht toegekend’

1 minuut leestijd
'Doelpunt WK-finale 1966 terecht toegekend'
'Doelpunt WK-finale 1966 terecht toegekend'

De finale van het WK Voetbal van 1966 was een echte kraker. Na de officiële speeltijd hadden Engeland en West-Duitsland allebei twee keer gescoord. In de verlenging rekenden de Engelsen alsnog af met onze oosterburen, middels twee doelpunten van Geoff Hurst. Diens eerste treffer was echter dubieus. Was het wel een doelpunt?

Vijftig jaar na dato hebben onderzoekers de legendarische 3-2 van Hurst nog eens nauwkeurig bestudeerd, nu met gebruikmaking van moderne technieken.

In de officiële speeltijd hadden de Engelsen nog een enorme domper te verwerken gekregen. Bij een 2-1 stand kort voor tijd leek Engeland op de eindzege af te stevenen. Als zo vaak maakten de Duitsers kort voor tijd echter gelijk.

Geoff Hurst zorgde in de tweede helft van de verlenging voor opluchting bij de Engelse fans. Over zijn 3-2 zou echter nog decennia gesproken worden. Hurst, die eerder ook al de 1-1 had gemaakt, schoot de bal tegen de onderkant van de lat, waarna het leer tegen de grond botste. De scheidsrechter kon niet beoordelen of het een doelpunt was en ging af op het oordeel van lijnrechter Tofik Bahramov uit Azerbeidzjan, die door zijn oordeel wereldberoemd werd. Volgens de assistent scheidsrechter moest het doelpunt toegekend worden. Kort hierna maakte Hurst ook nog de 4-2. Daarvan hadden de Duitsers niet meer terug. Engeland werd zo, voor het eerst in de geschiedenis, wereldkampioen voetbal.

Discussie

Na de finale werd nog druk over het doelpunt gesproken. Had de bal de lijn wel gepasseerd? De televisiebeelden brachten geen uitsluitsel. Wetenschappers van Oxford University bogen zich later over de beelden en stelden dat de bal niet volledig over de lijn was. Volgens hen was het doelpunt dus onterecht toegekend.

Sky Sports komt deze week met een andere lezing. De televisiezender liet het doelpunt onderzoeken met nieuwe technieken. Voor het creëren van een viruele simulatie werd onder meer gebruikgemaakt van statistische data van Opta en de virtuele realiteit van EA Sports. Conclusie: het doelpunt werd terecht toegekend.

Oordeel zelf:

https://youtu.be/HKFyUqvsPuM

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×