In het Fries Museum is vanaf vandaag het originele doodvonnis van Mata Hari te bewonderen. Een anonieme particulier heeft het bijzondere document gekocht, zodat het door het museum getoond kan worden aan het publiek. Dat meldt Omroep Friesland dinsdag.
De Nederlandse danseres Mata Hari, in 1876 in Leeuwarden geboren als Margaretha Geertruida Zelle, werd op 15 oktober 1917 iets buiten Parijs door een vuurpeloton geëxecuteerd. In haar vonnis was gesteld dat ze zich schuldig had gemaakt aan hoogverraad vanwege spionage voor de Duitsers.
De Friezin zou tijdens de Eerste Wereldoorlog verstrikt zijn geraakt in een spionageweb. Zowel de Duitsers als de Fransen wantrouwden haar. Op 13 februari 1917 werd Mata Hari in Parijs gearresteerd. Ze werd vervolgens schuldig bevonden aan spionage en wegens hoogverraad gefusilleerd. Nederland diende tevergeefs een gratieverzoek in. Kort voordat het vuurpeloton een eind aan haar leven maakte, zou de Friezin gezegd hebben:
“Dood is niets, leven trouwens ook niet. Sterven, slapen, overgaan in niets, wat maakt het uit? Alles is een illusie.”
Op het originele Franse gerechtsdocument dat sinds vandaag in Leeuwarden is te bewonderen, staat in dikke, vette letters de straf die Mata Hari kreeg opgelegd: Mort (de doodstraf)
Volgend jaar is het een eeuw geleden dat Mata Hari overleed en gaan de militaire archieven in Parijs open. Historici kunnen dan dieper in de zaak duiken en zullen proberen te achterhalen of de danseres inderdaad schuldig was.
Het doodvonnis is vanaf vandaag te zien in de permanente tentoonstelling over Mata Hari in het Fries Museum.
- Boek: Mata Hari (1876-1917): de levende legende
- Ook interessant: Mata Hari – Exotisch danseres (en spion)
- Bekijk ook: Foto’s van Mata Hari
- Meer artikelen over spionage