Dark
Light

Doopsgezind bezinningspad in Witmarsum

2 minuten leestijd

Menno Simons werd in 1496 geboren in Witmarsum
In het Friese dorp Witmarsum wordt over twee weken een bijzonder ‘bezinningspad’ geopend. De drie kilometer lange bezinningsroute is georganiseerd door doopsgezinde organisaties in het kader van het doopsgezinde jubileumjaar.

De bezinningsroute loopt langs historische plekken in Pingjum en Witmarsum waar de doopsgezinde geschiedenis tot leven komt. Op verschillende van deze locaties zijn tentoonstellingen en films te zien.



Het jaar 2011 is een bijzonder jaar voor de doopsgezinde gemeenschap. Het is namelijk 475 jaar geleden dat Menno Simons (1496-1561) als leider van de doopsgezinden opstond en ook wordt in 2011 herdacht dat hij 450 jaar geleden stierf. Verder bestaat het Doopsgezind Seminarium 275 jaar en de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS) 200 jaar. Tot slot is het in 2011 ook nog eens precies honderd jaar geleden dat de doopsgezinde Anna Zernike (1887-1972) als eerste vrouw in Nederland tot predikant werd benoemd.

Voor de doopsgezinde gemeenschap is Witmarsum belangrijk. De Nederlandse doopsgezinde leidsman Menno Simons werd in het dorp geboren en was er ook enige jaren pastoor. De doopsgezinden worden, naar hun leider Menno Simons, ook wel mennonieten genoemd. De kinderdoop wijzen ze af. Ze laten zich op volwassen leeftijd dopen en kennen geen centraal kerkelijk gezag. Kenmerkend voor hun geloofsovertuiging is ook de zelfstandig denkende geest, die zich niet laat insnoeren door dogma’s of groepsdwang.

Het te openen bezinningspad in Friesland heeft de naam Menno 2011 gekregen. De wandelaars worden langs plekken uit doopsgezinde

Kerk in Witmarsum

geschiedenis geleid waar het bijzondere verhaal van de kleine maar invloedrijke doopsgezinde gemeenschap wordt verteld. In het schuilkerkje in Pingjum is een film te zien, net als in de Victorius kerk aldaar. In Witmarsum is in de Koepelkerk de fototentoonstelling Doopsgezind. Mijn passie! ingericht met portretten van honderdtwintig hedendaagse doopsgezinden door fotograaf Bert Janssen. In de doopsgezinde vermaning in Witmarsum is de expositie Doperse Diaspora te bezoeken. Hier wordt het verhaal van de uitwaaiering van de Mennonieten over de hele wereld in beeld gebracht. Tenslotte komt men bij het gerestaureerde Monument Menno Simons in Witmarsum.

De route is te voet, per fiets of met de auto te volgen. Het bezinningspad is geopend van 14 mei tot en met 3 september 2011.

Boeken:

×