Dr. A.H. Heinekenprijs voor hoogleraar Geoffrey Parker

The Military Revolution, het bekendste werk van Geoffrey Parker
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs 2012 voor Historische Wetenschap toegekend aan Noel Geoffrey Parker, hoogleraar aan de Ohio State University in Amerika.

Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 dollar verbonden. De Amerikaanse hoogleraar krijgt de prijs voor zijn “grote bijdragen aan onze kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650, met een speciale aandacht voor Spanje, Filips II en de Nederlandse Opstand; voor zijn bijdrageaan de militaire geschiedenis in het algemeen en voor zijn de studie van de rol van het klimaat in de wereldgeschiedenis”.

- advertentie -

De jury over de hoogleraar:

Geoffrey Parker bestudeert de geschiedenis vanuit een internationaal perspectief en deed dit al lang voordat dit in de mode zou komen. Op grond van diepgaand en uitgebreid archiefonderzoek, vaak in vele landen en talen, komt hij tot vernieuwende historische analyses die landsgrenzen overstijgen.

De Dr. A.H. Heinekenprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Noel Geoffrey won de prijs in de categorie historische wetenschap. Eerdere winnaars in deze categorie waren onder anderen Jonathan Israel, Peter Gay, Heiko Oberman, Jacques le Goff en Joel Mokyr.

In totaal zijn er vijf categorieën. De andere prijswinnaars zijn Tita de Lange (Biochemie en Biofysica), Hans Clevers (Geneeskunde), William Laurance (Milieuwetenschappen) en John Duncan (Cognitiewetenschap). Daarnaast wordt er altijd een prijs toegekend aan een in Nederland wonende en werkende kunstenaar. Deze prijs, waar een geldbedrag van 50.000 euro aan is verbonden, is dit keer gewonnen door Peter Struycken uit Gorinchem.

De prijzen worden officieel uitgereikt op donderdag 27 september 2012 tijdens een bijeenkomst in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: