Texelse sportduikers haalden in 2014 honderden kostbare voorwerpen uit een scheepswrak in de Waddenzee. Leren boekbanden, gouden gebruiksvoorwerpen en als klapstuk een unieke zeventiende-eeuwse gouden jurk in zeer goede staat. De ontdekking zet de wetenschap voor raadsels en de betrokkenen voor moeilijke keuzes. Wie heeft recht op de vondsten: de sportduikers, een lokaal museum of het Rijk? En wat gaat er met de rest van de schatten in het Palmhoutwrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen?
Deze en andere vragen staan centraal in de driedelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak die volgende maand wordt uitgezonden door de NTR.
Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland hielden, reageerden wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de vondsten omgingen. En daarnaast wil de provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeerden in onderzoek naar de voorwerpen. De directeur van het Texelse museum Kaap Skil, waar de vondsten van duikers en jutters van oudsher tentoon worden gesteld, schippert tussen beide partijen en heeft intussen zelf ook enorme ambities. Zij heeft de duikers beloofd dat de jurk terugkomt naar het eiland, maar kan het kwetsbare textiel daar eigenlijk wel verantwoord tentoongesteld worden?
De ontdekking van de rijke schatten uit het zogeheten Palmhoutwrak bij Texel zorgde de afgelopen jaren kortom voor aardig wat problemen of uitdagingen. Een lid van de duikclub verzucht in de documentaire: “Het wrak is een vloek geworden”.
Achtbaan
De documentaire is geregisseerd door Arnold van Bruggen, zelf een Texelaar. De programmamaker:
De Jurk en het Scheepswrak wordt uitgezonden op 3, 10 en 17 april om 22:20 uur op NPO2. Naast de tv-uitzendingen is ook een vijfdelige podcast ontwikkeld waarin de vraag centraal staat van wie de jurk uit het wrak kan zijn geweest.
Poederdoos gevonden in beroemd wrak bij Texel