Duitsland erkent Amsterdamse gettowijken

1 minuut leestijd
Geëmigreerde Duitse joden worden in Amsterdam opgepakt, juni 1940 - Bundesarchiv
Geëmigreerde Duitse joden worden in Amsterdam opgepakt, juni 1940 - Bundesarchiv

Geëmigreerde Duitse joden worden in Amsterdam opgepakt, juni 1940 - Bundesarchiv
Geëmigreerde Duitse joden worden in Amsterdam opgepakt, juni 1940 – Bundesarchiv
Wie tijdens de oorlog heeft gewerkt in een van de Amsterdamse Jodenbuurten kan aanspraak maken op een eenmalige uitkering van de Duiste overheid. Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) heeft dat bekendgemaakt.

Een delegatie van het VBV had vrijdag in Bonn een gesprek met vertegenwoordigers van de Duitse regering. Gesproken werd onder meer over de omvang van het getto in Amsterdam. Een jaar geleden erkende de Duitse overheid twee straten (Waterlooplein en Jodenbreestraat) als getto. Het VBV vond dat historisch gezien echter onjuist.

Uitgebreide documentatie met kaarten, fotomateriaal en archiefstukken van het NIOD tonen immers aan dat het niet is vol te houden om alleen en uitsluitend een beperkt gedeelte van het centrale stadsdeel tot getto te benoemen.

Het overleg leidde er uiteindelijk toe dat de Duitse overheid nu drie zogenaamde ‘Judenviertel’ definitief heeft erkend en benoemd als Amsterdams getto. Het gaat om een groot deel van het centrum van Amsterdam, de Transvaalbuurt en de Rivierenbuurt.

Dankzij deze erkenning maken mensen die tijdens de oorlog vrijwillig arbeid verrichten in deze drie Amsterdamse stadsdelen kans op een eenmalige ´getto-uitkering´ van tweeduizend euro.

Volgens het VBV zijn er eerder al 1200 aanmeldingen voor deze uitkering ontvangen. Een heel aantal daarvan werd toen afgewezen. Omdat nu een groter deel van Amsterdam als getto is erkend, zullen deze aanvragen opnieuw worden beoordeeld.

0
Reageren?x
×