Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn Duitse militairen beloond met een dapperheidsmedaille. Het ‘nieuwe IJzeren Kruis’ werd vandaag aan vier militairen uitgereikt door bondskanselier Angela Merkel.
De militairen ontvingen de medaille vanwege hun inzet na een zelfmoordaanslag in de buurt van Kunduz in Noord-Afghanistan. Terwijl na de aanslag voertuigen in brand stonden en munitie explodeerde probeerden de militairen hun collega’s en burgers te redden. Bij de aanslag kwamen twee militairen en vijf kinderen om het leven. Ongeveer 7200 Duitse militairen nemen momenteel deel aan buitenlandse vredes- en opbouwmissies, waarvan 3830 in Afghanistan.
Sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland geen dapperheidsonderscheidingen meer uitgereikt. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er vele IJzeren Kruizen uitgereikt. In de Eerste Wereldoorlog werd deze dapperheidsonderscheiding echter zo vaak uitgereikt dat hij aan betekenis verloor. Adolf Hitler voerde de onderscheiding tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw in, ditmaal als ridderorde. Na de Tweede Wereldoorlog werd het dragen van het IJzeren Kruis in zowel Oost- als West-Duitsland verboden. In de Bondsrepubliek Duitsland werd het in 1957 weer toegestaan, mits het hakenkruis van de onderscheiding was verwijderd. Nieuwe dapperheidsmedailles werden echter niet uitgereikt.
Na enkele decennia geen militaire onderscheidingen voor moed te hebben uitgereikt, besloot Duitsland vorig jaar weer zo’n onderscheiding in te voeren. Op 10 oktober 2008 werd de medaille officieel ingevoerd en nu zijn dus de eerste medailles uitgereikt.