Dark
Light

Duizenden trekken langs kist koning Richard III

Auteur:
2 minuten leestijd

Zondag arriveerde de kist met daarin de resten van de middeleeuwse koning Richard III in de kathedraal van Leicester. Sinds maandagochtend is het publiek welkom in de kathedraal om een groet te brengen aan deze laatste Engelse vorst die op het slagveld het leven liet.

De belangstelling is enorm. Maandag trokken al meer dan tweeduizend mensen langs de kist. De wachttijd was op sommige momenten vier uur. Ook dinsdag en woensdag is er gelegenheid om de koning te groeten of afscheid van hem te nemen. Donderdag krijgt Richard III, de laatste koning uit het Huis Plantagenet, een officiële herbegrafenis in de kathedraal.

Haastig begraven

Richard III van Engeland
Richard III van Engeland
Richard III regeerde van 1483 tot 1485. Hij kwam op een nogal brute manier aan de macht. In het voorjaar van 1483 was zijn broer, koning Eduard IV, om het leven gekomen. Richard werd toen regent voor neefje Eduard V maar hij wilde meer macht. Al snel sloot hij zijn neefje daarom op in de Tower en liet hij zich door het parlement tot koning uitroepen.

Met deze actie had de nieuwe koning zich niet erg populair gemaakt. Zijn troon was ook geen enkel moment veilig. In 1485 werd hij aangevallen door een leger onder leiding van Hendrik Tudor, graaf van Richmond. In augustus werd er slag geleverd bij Bosworth en Richard III kwam daarbij om het leven en werd haastig begraven. Zijn kroon werd overgenomen door Hendrik Tudor (koning Hendrik VII).

Richard III is onder meer bekend dankzij een toneelstuk van Shakespeare. In dat toneelstuk wordt hij afgeschilderd als een brute vorst en tiran. Historici zetten vraagtekens bij de verhalen over de wrede koning. Veel van de verhalen zouden de wereld in zijn geholpen in opdracht van zijn rivaal en opvolger Hendrik VIII, die uiteraard niet erg gebaat was bij positieve verhalen over de laatste koning van het Huis Plantagenet.

Ontdekking

Augustus 2012 vonden onderzoekers van de Universiteit van LEicester de resten van de koning onder de parkeerplaats van een sociale dienst in het centrum van Leicester.

Dankzij de vondst van zijn skelet hebben onderzoekers zich de afgelopen jaren verder verdiept in het leven van de koning en is het beeld over zijn heerschappij wat genuanceerd.

Resten van Richard III zoals die onder de parkeerplaats aangetroffen werden - Afb: Antiquity
Resten van Richard III zoals die onder de parkeerplaats aangetroffen werden – Afb: Antiquity
×