Prins Hendrik, een partner voor koningin Wilhelmina

2 minuten leestijd
Het huwelijk van koningin Wilhelmina met Hendrik van Mecklenburg (1901)
Het huwelijk van koningin Wilhelmina met Hendrik van Mecklenburg (1901)

Op 7 februari 1901 trouwde koningin Wilhelmina met prins Hendrik. Op de huwelijksdag werd de Gouden Koets voor het eerst gebruikt. De vorstin had het bijzondere rijtuig een kleine drie jaar eerder van de stad Amsterdam gekregen ter gelegenheid van haar inhuldiging.

Foto van Wilhelmina en Hendrik van 17 oktober 1900, een dag na de bekendmaking van de verloving.
Foto van Wilhelmina en Hendrik van 17 oktober 1900, een dag na de bekendmaking van de verloving.

De vader van Wilhelmina, koning Willem III, was in 1890 overleden. Tot 1898 was haar moeder Emma, daarom koningin regentes. Op 6 september 1898, een week na haar achttiende verjaardag, werd Wilhelmina uiteindelijk ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Hierna was het zaak om een geschikte partner voor de jonge koningin te vinden. Britse kandidaten vielen af vanwege de Boerenoorlog en daarom werd er vooral gekeken of er bij de oosterburen nog geschikte kandidaten rondliepen. Wat in ieder geval vaststond was dat de partner een protestantse prins moest zijn. Daarnaast was het niet de bedoeling dat de partnerkeus de zo gewenste neutraliteit van Nederland onder druk zou zetten. Een prins uit het Huis Hohenzollern viel daarom dit keer af. Men wilde namelijk voorkomen dat de indruk werd gewekt dat Nederland toenadering zocht tot Pruisen.

In 1900 reisde koningin-moeder Emma met haar dochter naar het slot Schwarzburg in Thüringen waar ontmoetingen waren geregeld met drie mogelijk geschikte kandidaten: Friedrich Wilhelm van Pruisen en de twee broers van Mecklenburg-Schwerin. De keus viel uiteindelijk op de enige Mecklenburg-Schwerin die kwam opdagen: Heinrich. Oktober dat jaar werd de verloving al bekendgemaakt. In Nederland werd redelijk positief gereageerd op de huwelijkskeus van de koningin.

Huwelijksvoltrekking

Op donderdag 7 februari 1901 werd het burgerlijk huwelijk voltrokken in Paleis Noordeinde. Minister-president Cort van der Linden trad op als ambtenaar van de burgerlijke stand. Het paar reed vervolgens met de Gouden Koets naar de Grote Kerk in Den Haag waar het huwelijk werd ingezegend door dominee Gerrit Jacobus van der Flier. Aangezien Wilhelmina koningin was, werd bij het voorlezen van het huwelijksformulier de passage achterwege gelaten waarin de vrouw gehoorzaamheid aan de man beloofde.

Heinrich heette vanaf deze dag Hendrik.

Door de huwelijksvoltrekking moest koningin-moeder Emma op zoek naar een ander onderkomen. Tot die tijd had ze samengewoond met haar dochter, maar dat ging nu niet meer. Emma vertrok naar Paleis Lange Voorhout.

Overzicht van Boeken over (leden van) het Nederlands koningshuis

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×