De makers en initiatiefnemers van de Gouden Koets gingen er prat op dat het geschenk aan de nieuwe vorst Wilhelmina het hele toenmalige Koninkrijk der Nederlanden moest representeren. Zo is in de koets vlas verwerkt uit Zeeland, leer uit Brabant, hout uit Java en ivoor uit Sumatra. Suriname, destijds onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, leek echter niet te zijn
"De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval."
Het wekt nog steeds verbazing dat in een stad waar de politieke kleur veeleer rood dan oranje was, juist bij de werkende klasse veel animo bestond voor zo’n duur vorstelijk geschenk. De koets was bedoeld voor het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik, maar op die dag wenste zij het geschenk niet in ontvangst te nemen.
De Gouden Koets is volgend jaar niet te zien tijdens de traditionele rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag. Na afronding van een restauratie, die in 2016 begon, wordt de koets tentoongesteld in het Amsterdam Museum.
Op Prinsjesdag wordt het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal geopend. Het Nederlandse staatshoofd leest dan in de Ridderzaal in Den Haag de Troonrede voor.
De Gouden Koets is vooral bekend omdat hij jarenlang is gebruikt op Prinsjesdag. In 1898 gaf de stad Amsterdam de koets kado aan koningin Wilhelmina.
Tijdens Prinsjesdag wordt dit jaar de Glazen Koets gebruikt. Hoe oud is de Glazen Koets precies en was het rijtuig al eerder te zien voor het grote publiek?
De restauratie van de Gouden Koets gaat maar liefst drie tot vier jaar duren. Daarna kan de koets weer gebruikt worden. Maar dat gaat niet gebeuren.
Volgens de demonstranten hoort de koets in een museum thuis. Ze storen zich met name aan de schildering 'Hulde der Koloniën' die op de zijkant van de koets te vinden is, omdat die het koloniale verleden van Nederland zou verheerlijken.
Op 7 februari 1901 trouwde koningin Wilhelmina met prins Hendrik. Op de huwelijksdag werd de Gouden Koets voor het eerst gebruikt. De vorstin had het bijzondere rijtuig een kleine drie jaar eerder van de stad Amsterdam gekregen ter gelegenheid van haar inhuldiging.
Het Jordaanmuseum in Amsterdam heeft naar aanleiding van de Maand van de Geschiedenis een themadag georganiseerd. Tijdens deze dag wordt stilgestaan bij de bijzondere relatie van het koningshuis met de Willemsstraat in de Amsterdamse Jordaan.
Twee Kamerleden willen dat een afbeelding van enkele slaven met ontbloot bovenlichaam van de Gouden Koets verwijderd. De Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) schrijven dat vrijdag in een opiniestuk in nrc.next.