Een collectie van eeuwenoude koninklijke boeken is donderdag teruggebracht naar Zuid-Korea. De boeken werden bijna honderdvijftig jaar geleden door Franse troepen gestolen uit een bibliotheek in Zuid-Korea.
Al zo’n twintig jaar zijn Zuid-Korea en Frankrijk in onderhandeling over de belangrijke Koreaanse boeken. Begin dit jaar werd er een akkoord gesloten tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myun-Bak. De boeken worden nu voorlopig uitgeleend aan Zuid-Korea omdat het in de
Franse wet niet mogelijk is om de boeken definitief terug te geven.
Oegyujanggak
De Oegyujanggak-boeken dateren uit de Joseon-dynastie die van 1392 tot 1897 over Korea heerste. Het is de langstlopende dynastie uit de wereldgeschiedenis. Nadat de Koreaanse regering een aantal Franse JezuĆÆeten dreigde te vermoorden omdat die illegaal bezig waren met evangeliseren, viel Frankrijk in 1866 Korea binnen. De militairen bezetten Ganghwa, een groot eiland ten westen van Zuid-Korea. Als vergelding voor de moord op de priester werd een bibliotheek op het land bestormd. Er werden vervolgens ongeveer driehonderd manuscripten meegenomen en enkele duizenden verbrand.
De zogenaamde Oegyujanggak-boeken bevatten zeldzame handgeschreven verhalen en plaatjes van belangrijke koninklijke gebeurtenissen ten tijde van de Joseon-dynastie. Omdat de boeken veel protocollen van koninklijke ceremonies en rituelen bevatten is het een belangrijk boek voor de Koreanen en de overheid probeert daarom ook al decennia om de in totaal 297 boeken terug te krijgen. Volgens historici onthullen de boeken veel over de geschiedenis, de kunst en het handwerk in Joseon-dynastie.
De eerste vijfenzeventig boeken van de verzameling kwamen donderdag aan in Zuid-Korea. De rest van de verzameling wordt de komende maand in kleine hoeveelheden naar Zuid-Korea gevlogen, waar ze tentoongesteld zullen worden in het Nationale Museum van Korea.