Eigenaar wil omstreden ‘Buchenwaldhek’ toch plaatsen

1 minuut leestijd
Deur zoals die er de afgelopen jaren uitzag
Deur zoals die er de afgelopen jaren uitzag

Ontwerp van het hek zoals dat bij DWDD besproken werd
Zakenman Jack Bakker wil toch een omstreden hekwerk op zijn landgoed in Bentveld bij Zandvoort plaatsen. Over het hek, dat in de media bekend werd als het Buchenwaldhek, ontstond vorig jaar veel commotie.

Het werk werd ontworpen door kunst- en designcollectief Studio Job en kwam eind 2011 in het nieuws doordat bij De Wereld Draait Door een ontwerptekening werd getoond. Volgens velen doet het hekwerk erg denken aan de toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald.


De toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald

In de ontwerptekening die bij DWDD werd getoond waren namelijk twee schoorstenen te zien die doen denken aan de schoorstenen van vernietigingskampen en daarnaast was er een bel te zien met daarop de Latijnse tekst suum cuique (jedem das seine). Deze tekst stond tijdens de Tweede Wereldoorlog op de toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald.

Na veel commotie trok de gemeente Zandvoort de bouwvergunning in. Begin februari liet de eigenaar van het hek, ondernemer Jack Bakker, weten helemaal af te zien van plaatsing van het. De zaak leek toen dus helemaal van de baan, maar Bakker heeft nu een bezwaarschrift ingediend tegen het intrekken van de bouwvergunning. Volgens zijn advocaat is er in de media een totaal verkeerd beeld van het hek ontstaan en is de vergunning onterecht ingetrokken.

De schoorstenen zouden bijvoorbeeld helemaal niets met een concentratiekamp te maken hebben. Ze staan volgenas de eigenaar symbool voor de ‘industrialisatie’. Verder heeft de omstreden bel boven de poort volgens Bakker nooit onderdeel uitgemaakt van het ontwerp waar een vergunning voor werd gevraagd. De gemeente Zandvoort vindt dat de makers in verklaringen wel duidelijk een verband hebben gelegd met concentratiekampen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×