Week van de koloniale geschiedenis

Emoticon :-) bestaat dertig jaar

Emoticon
Het is woensdag exact dertig jaar geleden dat de eerste zogenaamde emoticon het ‘levenslicht’ zag. De Amerikaanse computerwetenschapper Scott Fahlman gebruikte het symbool :-) in september 1982 voor het eerst in een bericht aan zijn leerlingen.

Scott Fahlman werkte aan de Carnegie Mellon University en vond de emoticon (een eenvoudige getypte tekeningen waarmee de gemoedstoestand


weergegeven kan worden) een handige manier om duidelijk te maken of een bericht serieus of juist als grap bedoeld was. Volgens hem konden de tekens vooral goed gebruikt worden op het digitale bulletin board van de universiteit.

- advertentie -

Fahlman stelde hierom het gebruik van :-) en :-( in. De tekens werden al snel gebruikt door leerlingen en medewerkers van de universiteit.

De eerste mail waarin Fahlman zijn collega’s en studenten op de hoogte stelt van het gebruik van de tekens is bewaard gebleven:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman     :-)
From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers:    :-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use:    :-(

De eerste keer dat de symbolen op het messageboard van de universiteit werden gebruikt was dus op 19 september 1982.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: