Enorme totempaal in Nieuwe Kerk

1 minuut leestijd

Totempaal, Douglas Cranmer, Kwakwaka’wakw, British Columbia, 1969 – Foto: Evert Elzinga
In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is deze week een ongeveer negen meter hoge totempaal opgebouwd. De totempaal is een van de blikvangers van een nieuwe tentoonstelling over de indianen van Noord-Amerika.

De totempaal is negen meter hoog en weegt tweeënhalve ton. Hij is in fel rood en groen beschilderd en wordt bekroond door de kop en vleugels van een enorme dondervogel (heerser over de hemelen).


De paal werd in 1969 in British Columbia (Canada) gemaakt door opperhoofd Pal’ nakwalagalis Wakas Douglas Cranmer. De figuren op de totempaal zijn afkomstig uit de indiaanse mythologie. De rangschikking van de dieren is hiërarchisch met bovenaan de dondervogel, daarna de orka, een trouw dier dat symbool staat voor familie en gemeenschap. Daaronder de raaf, de boodschapper, en helemaal onderaan de mens. Op deze manier eert de totempaal de goden en de natuur, en tonen de indianen hun nederige plaats daarin.

Totempalen worden traditioneel uitsluitend gemaakt aan de westkust van Canada. Eind negentiende eeuw ging de traditie vrijwel verloren, maar recentelijk is de kunst opnieuw opgeleefd.

Van 14 december tot en met 14 april 2013 is de grote tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen van het Noord-Amerikaanse continent in De Nieuwe Kerk te zien. Tweehonderd kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen schetsen een beeld van de rijke kunst en cultuur van indianenvolken.

Lees ook: Nieuwe Kerk komt met tentoonstelling over indianen

Totempaal, Douglas Cranmer, Kwakwaka’wakw, British Columbia, 1969 – Foto: Evert Elzinga

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×