Dark
Light

Europese samenwerking voor bedreigd religieus erfgoed

1 minuut leestijd
Kerkje in Beieren - Foto: stock.xchng
Kerkje in Beieren – Foto: stock.xchng

Verschillende Europese instellingen, waaronder Museum Catherijneconvent in Utrecht, gaan een samenwerking aan op het gebied van erfgoed in kerken en kloosters. Dit omdat er, vanwege de jaarlijkse sluiting van honderden kerken en kloosters, grote bedreigingen afkomen op het Europese erfgoed en de kerkinterieurs.


Museum Catherijneconvent heeft voor begin volgende maand het seminar ‘Movable Religious Heritage’ georganiseerd dat het startpunt voor de samenwerking vormt.

Steeds meer kerken en kloosters in heel Europa moeten noodgedwongen hun deuren sluiten. Dit komt enerzijds door de toenemende secularisatie, anderzijds door de trek van het platteland naar de stad. Dit heeft grote gevolgen voor de geloofsgemeenschappen en hun gebouwen. Catharijneconvent:

Hoe moeten we omgaan met dit religieus erfgoed? Wat gebeurt er met religieuze kunstvoorwerpen en kerkinterieurs? Welke initiatieven en hulpmiddelen worden er geboden en welke wettelijke maatregelen zijn er? Allemaal vragen die tijdens het tweedaagse seminar aan de orde zullen komen. Deelnemers uit meer dan vijftien Europese landen zullen aanwezig zijn. Europese samenwerking is van belang om de initiatieven kracht bij te zetten en het religieus erfgoed ook in Europa onder de aandacht te brengen. Er zal daarom een statement over het belang van het religieus erfgoed worden aangeboden aan een lid van het Europees parlement.

Het Utrechtse wil zich na het seminar actief blijven inzetten om het belangrijke erfgoed op de Europese (politieke) agenda te krijgen en te houden. Het seminar wordt mede georganiseerd door de Europese netwerkorganisatie Future for Religious Heritage (FRH) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

×