Dark
Light

‘Excuus voor Nederlandse houding Jodenvervolging’

Auteur:
1 minuut leestijd

De oud-ministers Gerrit Zalm (VVD) en Els Borst (D66) vinden dat de Nederlandse regering excuus zou moet maken voor de ‘slappe houding’ van de regering in ballingschap ten opzichte van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft De Pers vandaag.

In het afgelopen jaar verschenen boek Judging the Netherlands van Manfred Gerstenfeld stellen de oud-ministers dat excuses terecht te vinden. Volgens oud-minister Els Borst hield de Jodenvervolging koningin Wilhelmina destijds in Londen nauwelijks bezig. Borst:

“Als alle katholieken of gereformeerden naar Duitsland waren gedeporteerd, had de regering in ballingschap wel instructies gegeven aan de bevolking in bezet Nederland.”

Wat Borst betreft was het goed geweest als de koningin de Nederlanders in haar toespraken via Radio Oranje eens had opgeroepen Joodse landgenoten te helpen. Ze deed dit echter niet. De Nederlandse regering vroeg überhaupt pas anderhalf jaar na aanvang van de deportaties van Joden aan de Poolse regering wat er eigenlijk met de Joden in Polen gebeurde.

De PVV steunt de oud-ministers in hun oordeel dat excuses op zijn plaats zouden zijn. De partij noemt de berichtgeving over de passieve houding van de Nederlandse regering in ballingschap met betrekking tot de Jodenvervolging “schokkend”. De PVV-leden Geert Wilders en Raymond de Roon hebben minister-president Rutte daarom gevraagd of hij bereid is namens de regering excuses aan te bieden.

In 2000 betuigde toenmalig minister-president Wim Kok namens de regering al zijn spijt over de manier waarop Joden ná de oorlog hadden gedaan. Dit na aandringen van onder meer de ministers Borst en Zalm die destijds betrokken waren bij onderhandelingen over de compensatie van geroofde Joodse tegoeden. In het boek van Manfred Gerstenfeld zegt Kok dat hij er niet van houdt namens anderen excuses aan te bieden.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×