Dark
Light

Favoriete liedboeken Ruud de Wild te zien in museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Ruud de Wild bij het Meertens Instituut
Ruud de Wild bij het Meertens Instituut - Foto Monique Kooijmans / Huis van het Boek

Speciaal voor een tentoonstelling in museum Huis van het boek in Den Haag selecteerde radiomaker Ruud de Wild de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. De selectie is breed en loopt van het veertiende-eeuwse Hadewijch-handschrift tot Zij gelooft in mij van Hazes.

De persoonlijke keuze uit de Nederlandse liedgeschiedenis laat volgens het museum mooi zien hoeveel liedjes in verschillende vormen bewaard zijn gebleven.

Dirk Witte, Memento Vivere. Mensch, durf te leven! Muziekblad met gelithografeerd omslag door Leo Gestel. Amsterdam, ca. 1920
Dirk Witte, Memento Vivere. Mensch, durf te leven! Muziekblad met gelithografeerd omslag door Leo Gestel. Amsterdam, ca. 1920
Ruud de Wild is bij het grote publiek vooral bekend als radio-dj en presentator. Naast zijn werkzaamheden in de Nederlandse media is De Wild echter ook kunstenaar. In zijn schilderijen verwerkt hij geregeld bekende songteksten. Huis van het boek nodigde de radiomaker uit de museumcollectie door te spitten, op zoek naar boeiende Nederlandse liederen en liedboeken. Ook de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en het Meertens Instituut werden doorgezocht.

De Wild werd tijdens zijn zoektocht begeleid door twee specialisten: Martine de Bruin van het Meertens Instituut en Garrelt Verhoeven van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Zij namen de radiomaker mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties.

Gesprekken

De selectie liedboeken is van 1 oktober tot en met maart 2023 te zien in de tentoonstelling Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken. Er is ook een audiotour waarin De Wild praat met hedendaagse artiesten als Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Corry Konings en Typhoon. Bij de tentoonstelling, die oorspronkelijk al gepland stond voor 2020 maar toen vanwege corona moest worden uitgesteld, verscheen ook een boek: Songbook van Ruud de Wild.

×