Film ‘Son of Saul’ in Theater de Speeldoos in Vught

Op dinsdag 26 januari is ‘Son of Saul’ te zien in Theater de Speeldoos in Vught, het speelfilmdebuut van de Hongaarse regisseur László Nemes. Hij neemt de kijker op een bijzondere manier mee naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het oorlogsdrama is door de Nederlandse filmpers in december uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2015. De film kreeg de Grand Prix op het Filmfestival in Cannes. Op 10 januari werd bekend dat ‘Son of Saul’ een Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film heeft gewonnen.

Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Hongaars joodse gevangene in het concentratiekamp, en onderdeel van het ‘Sonderkommando’. Deze groep leeft gescheiden van de andere gevangenen en wordt gedwongen de nazi’s te helpen bij hun machinale uitroeiing. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium, en een rabbi te vinden om zijn zoontje een joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem toch nog de laatste eer te kunnen bewijzen.

Primeur

Son of Saul is ‘de Holocaustfilm die nog moest worden gemaakt’, aldus de Volkskrant die vijf sterren gaf. ‘Beklemmend, confronterend en onvergetelijk’ zijn andere veel gehoorde reacties van bezoekers. De film wordt in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught één dag voor de internationale Holocaust Memorial Day vertoond. Theater de Speeldoos heeft een primeur, want is voor het eerst te zien buiten het reguliere filmcircuit. Hoewel ‘Son of Saul’ in januari verder alleen in de grotere bioscopen te zien is, maakte distributeur Cinéart voor Nationaal Monument Kamp Vught een uitzondering. De film (107 min.) is geschikt voor bezoekers vanaf 16 jaar en begint om 20.00 uur met een korte inleiding. Regie: László Nemes, Cast: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmon.

Reserveren

Reserveren is mogelijk via www.theaterdespeeldoos.nl of 073 656 55 88. De entree is 5 euro of 3,50 euro (voor 65+ en Vriend van Theater de Speeldoos of NM Kamp Vught).

- advertentie -

Locatie: Vliertstraat 6, 5261 EL in Vught.

‘Het oude, bijna vierkante beeldformaat, de dreigende geluidsband, het jachtige ritme en de akelig beklemmende sfeer pushen je in een inlevingsvermogen dat film al te vaak is kwijtgeraakt. In die mate dat je fysiek en mentaal ervaart wat het hoofdpersonage overkomt. Hoe verbeten en wrang je als kijker dit uitzonderlijke drama ook ondergaat, het behoort samen met Claude Lanzmanns monumentale documentaire Shoah tot een van de meest confronterende films ooit over de Endlösung’ (De Morgen).

Leestip: Dwangarbeid in de gaskamers en crematoria van Auschwitz

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier