Filmmaker ontdekt 3D-films nazi’s uit 1936

1 minuut leestijd

Foto van Joseph Goebbels met zijn kinderen – Bron: Bundesarchiv
Een Australische filmmaker heeft in het Duitse archief in Berlijn twee nazi 3D-films gevonden uit 1936, zestien jaar voor Hollywood de eerste 3D-films op de markt bracht. Dat melden Australische en Britse media.

De filmmaker, Philippe Mora, kwam de twee zwart-witfilms op het spoor toen hij in het Duitse archief op zoek was naar materiaal voor zijn nieuwste 3D-documentaire over Salvador Dalí. Hij wil de nu ontdekte films gaan gebruiken in een andere documentaire, How the Third Reich was Recorded, waarbij wordt uitgelicht hoe nazi’s met beelden het publiek probeerden te beïnvloeden.



Volgens Mora is de kwaliteit van de twee films ‘fantastisch’. De eerste film is volgens hem “zo echt dat je het aan kunt raken” en gaat over braadworst op een barbecue. In de tweede film getiteld Zes meisjes vieren het weekend zijn onder meer twee Duitse filmsterren te zien. De films zijn opgenomen op 35mm met een prisma waaromheen twee lenzen staan, waardoor het 3D effect ontstaat.

De reden dat de films nooit eerder zijn gevonden komt volgens Mora omdat de Duitse minister voor propaganda, Joseph Goebbels, ze Raumfilms (ruimtefilms) noemde en geen 3D-films. Mora denkt dat er binnenkort nog wel meer oude 3D-films opduiken, aangezien de nazi’s in de jaren dertig het medium film veel gebruikten voor propagandadoeleinden.

Philippe Mora werd in 1973 wereldberoemd met zijn eerste film, Swastika, waarbij hij onbekende privébeelden in kleur gebruikte van Eva Braun en Adolf Hitler.

Trailer van Mora’s film Swastika

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×