Dark
Light

Fritz Pfeffer, de kamergenoot van Anne Frank

1 minuut leestijd
Fritz Pfeffer met zoon Werner, 1935, fotocollectie Anne Frank Stichting
Fritz Pfeffer met zoon Werner, 1935, fotocollectie Anne Frank Stichting

Donderdag opent in het Anne Frank Huis een tentoonstelling die is gewijd aan de relatief onbekende onderduiker Fritz Pfeffer, beter bekend als ‘Albert Dussel’ in Anne Franks dagboek. Pfeffers’ kleinzoons Michael en Kip Pepper kwamen speciaal uit de Verenigde Staten voor de opening over naar Nederland.

Fritz Pfeffer was de achtste onderduiker in het Achterhuis, samen met de families Frank en Van Pels. Hij deelde een kamer met Anne Frank, die op 19 november 1942 het volgende over hem in haar dagboek schrijft:

“Zoals we allemaal wel veronderstelden is Dussel een erg aardig mens. Hij vond het natuurlijk goed om het kamertje met mij te delen; ik ben er eerlijk gezegd niet zo erg mee ingenomen dat een vreemde mijn dingen in gebruik gaat nemen, maar je moet wat voor het goede doel overhebben.”

Anne schreef veel over haar kamergenoot, maar zelden iets aardigs. Wie Fritz Pfeffer werkelijk was, wordt in het dagboek niet echt duidelijk. Pfeffers’ kleinzoons:

“Onze vader, Werner Pepper, sprak zelden over zijn jeugd en het gemis van zijn ouders. We leren onze grootvader door dit bezoek beter kennen.”

Kip en Michael Pepper, 30 april 2015, AFS, Cris Toala Olivares
Kip en Michael Pepper, 30 april 2015, AFS, Cris Toala Olivares

Tandarts

De Joodse Fritz Pfeffer (geboren op 30 april 1889 in Giessen, Duitsland) had in de jaren dertig een goedlopende tandartsenpraktijk in Berlijn. Hij was gescheiden en had een zoon, Werner. Na de machtsovername van Hitler werd het leven voor Joden in Duitsland steeds moeilijker en gevaarlijker. Eind 1938 stuurde Fritz Pfeffer daarom zijn elfjarige zoon Werner met een kindertransport naar Engeland, waar een van zijn broers de zorg voor het kind op zich nam.

Zelf vluchtte hij met zijn niet-Joodse verloofde Charlotte Kaletta naar Amsterdam. Na de Duitse inval was hij ook in Nederland niet veilig. Hij moest onderduiken en zijn verloofde achterlaten.

Op 4 augustus 1944 werden de acht onderduikers in het Achterhuis gearresteerd. Samen met de families Frank en Van Pels werd Fritz Pfeffer, na een kort verblijf in doorgangskamp Westerbork, op 3 september 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Vandaaruit werd hij in oktober op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Fritz Pfeffer overleed op 20 december 1944 door ziekte, ontbering en uitputting.

Boek: Het Achterhuis, dagboekbrieven 12 juni 1942 – 1 augustus 1944

×