Dark
Light

‘Geen geld meer naar Museumpark Orientalis’

Auteur:
1 minuut leestijd

Museumpark Orientalis – Foto: CC/Ziko
Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland blijven bij een eerder besluit om Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting geen geld meer te geven. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Het park kampt al langere tijd met financiële problemen.


Cenakelkerk – Foto: Luuk Kramer

Vorig jaar sloot het museum al de deuren maar wat later ging het toch weer open, dankzij een doorstartplan van cultuurontwikkelaar Jan van Laarhoven. De huidige directie had aangegeven 165.000 euro nodig te hebben. Vanaf 2014 zou het museumpark daarna zelfstandig moeten kunnen functioneren.

Gedeputeerde Staten had eerder al aangegeven geen geld meer in het museum te willen steken en het is dus bij dat besluit gebleven. Volgens het provinciebestuur is het museumpark niet meer levensvatbaar.

De museumdirectie hoopt dat Provinciale Staten de Gedeputeerde Staten terugfluiten. Het museum is op internet ook een petitie gestart.

Devotieoord voor katholieke gelovigen

Het park Heilig Land Stichting werd honderd jaar geleden opgericht als pelgrims- en devotieoord voor katholieke gelovigen. Lang niet iedereen was in die tijd namelijk in staat om naar het Heilige Land af te reizen. Via het park, waar veel heilige plaatsen werden nagebouwd, konden ze er toch mee kennismaken.

De Heilig Land Stichting was een idee van de Waalwijkse priester Arnold Suys. De eerste kerk die in het park gebouwd werd, de Cenakelkerk, was ontworpen door architect Jan Stuyt (1868-1934). Deze architect ontwierp meer gebouwen voor de Heilig Land Stichting. In Limburg is hij vooral bekend als de ontwerper van woonwijken voor mijnwerkers.

Aanvankelijk stond in het park het christelijk geloof centraal. De laatste jaren heette het devotiepark Museumpark Orientalis en was de opzet breder. Het was de bedoeling dat in het park in de toekomst niet alleen aandacht zou besteden aan het christendom, jodendom en de islam maar ook aan boeddhisme, hindoeïsme en nieuwe spiritualiteit.

×