Week van de koloniale geschiedenis

Geen tijger maar een vrachtwagen

De poster van 1972 – Evert Maliangkay
Het Gemeentearchief Rotterdam ging een jaar geleden op zoek naar de eerste affiche van het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Verwacht werd dat op dit eerste affiche uit 1972 – net als op latere affiches – een tijger zou staan. Dat bleek echter niet het geval.

Het internationale filmfestival wordt sinds 1972 gehouden. Het Gemeentearchief Rotterdam had alle affiches voor dit festival in bezit, behalve één: die van 1972. Om de collectie compleet te maken ging het archief daarom op zoek naar de ‘eerste tijger’.

Op de affiches voor het filmfestival waren namelijk altijd tijgers te zien geweest. De tijger groeide uit tot hét boegbeeld van het filmfestival.

- advertentie -

Enige tijd geleden kreeg het gemeentearchief de ontbrekende poster geschonken. Op die poster uit 1972 is echter helemaal geen tijger te bespeuren.

Gemeentearchief Rotterdam:Tijger op de poster van 1974 – Evert Maliangkay

De affiches en programmaboekjes voor het toen nog ‘Film International’ geheten festival werden in de beginjaren ontworpen door Evert Maliangkay. De foto van de vrachtwagen op het eerste affiche uit 1972 is gemaakt door Wout Berger.

Voor ontwerper Evert Maliangkay stond de vrachtwagen symbool voor ‘het voertuig van nieuwe ideeën’. De tijger – die zou uitgroeien tot het boegbeeld van het filmfestival- deed pas zijn intrede in 1973. Maliangkay:

Aanvankelijk was het idee om een slang te gebruiken in de zoektocht naar een symbool voor subversiviteit, gevaarlijkheid en ontembaarheid. Uiteindelijk is het toch een tijger geworden, ook met een knipoog naar de leeuw van filmproducent Metro Goldwyn Mayer.

De filmfestivaltijger kreeg in de jaren die volgden een aantal keer een facelift. De ontwerpen kwamen van de hand van onder meer Gust Romijn, vormgeverscollectief Hard Werken, Max Kisman en ontwerpstudio 75B. Het gerestaureerde originele affiche uit 1972 en alle tijgeraffiches zijn tot en met 16 februari van te bekijken in de hal van het gemeentearchief. De affiches staan ook op het flickraccount van het archief.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: