Dark
Light

Gemeente Amsterdam onderzoekt eigen rol in slavernijverleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Arthena - wiki)
Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Arthena - wiki)

De gemeente Amsterdam gaat een onderzoek laten uitvoeren naar de eigen rol in de slavernijgeschiedenis. Na dit onderzoek besluit de gemeente of er ook excuses gemaakt worden voor dat slavernijverleden.

Zeven partijen in de Amsterdamse gemeenteraad steunden een initiatiefvoorstel om een onderzoek naar het slavernijverleden te laten uitvoeren. Volgens de initiatiefnemers is er in het verleden te weinig aandacht geweest voor de schaduwkanten van de Amsterdamse geschiedenis. Steden als Londen en Liverpool boden afgelopen jaren al excuses aan voor hun rol in de trans-Atlantische slavernij. Amsterdam wil het eigen verleden eerst onderzoeken en daarna besluiten of het aanbieden van excuses tijdens de slavernijherdenking op 1 juli een passende stap is. Wat de initiatiefnemers betreft is het aanbieden van excuses voor het Amsterdamse aandeel een belangrijke eerste stap:

”Het aanbieden van excuses is noodzakelijk om de nazaten van de tot slaaf gemaakten in Nederland de erkenning te geven die zij verdienen. Het is ook een belangrijke stap naar verbetering, verzoening en harmonisering tussen verschillende groepen in de samenleving.”

Het onderzoek naar het Amsterdamse slavernijverleden wordt uitgevoerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). De onderzoekers kijken vooral naar de rol van het Amsterdamse stadsbestuur in de slavernij in Azië, Noord- en Zuid-Amerika. In juni presenteren zij de resultaten, in de vorm van een bundel met artikelen van veertig auteurs. Een commissie van betrokken deskundigen begeleidt het onderzoek.

Inwoners van Amsterdam worden betrokken bij het onderzoek. Zo wordt er bijvoorbeeld enkele maatschappelijke debat over het onderwerp georganiseerd. Als de bundel klaar is, wil de gemeente de verhalen delen met een zo breed mogelijk publiek.

Het initiatiefvoorstel werd ingediend door GroenLinks, D66, PvdA en SP en gesteund door Denk, Bij1 en ChristenUnie.

Lees ook: Gemeenteraad wil Amsterdamse excuses voor slavernijverleden
Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

×