Na een jarenlang onderzoek heeft Nederland afgelopen vrijdag drie archeologische voorwerpen officieel teruggegeven aan Egypte. Volgens de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed zijn de objecten na 2014 ten onrechte uit Egypte gehaald en zijn ze nu vrijwillig afgestaan.
Het gaat om een zogeheten shabti (grafbeeldje) voor Ipethemetes uit de 26e dynastie (ca. 664-525 v.Chr.), een schildering van de godin Isis uit de Romeinse periode (ca. 30 v.Chr.-642 n.Chr.), en een gemummificeerd hoofd uit ca. 170-45 v.Chr.
De voorwerpen, die werden ontdekt bij een Nederlandse handelaar en een Nederlandse verzamelaar, blijken illegaal na 2014 illegaal te zijn. De shabti en de schildering kwamen aan het licht door onderzoek van de Nederlandse politie en werden na overleg vrijwillig afgestaan. Het gemummificeerde hoofd, waarvan bewust geen foto is vrijgegeven, werd teruggegeven nadat de erfgenaam van de verzamelaar ermee instemde.
Volgens de inspectie zijn de objecten belangrijk voor het Egyptische culturele erfgoed. De dienst wijst op de rijke geschiedenis van het land en schrijft:
Door deze rijkdom aan voorwerpen is het land ook kwetsbaar voor illegale opgravingen, diefstal en plundering. Internationale samenwerking is essentieel om deze dreigingen tegen te gaan en om onrechtmatig uitgevoerde voorwerpen terug te kunnen geven aan het land van herkomst.
De objecten zijn vorige week overgedragen aan Mohamed Kamaleldin, de ambassadeur van Egypte in Nederland.
Deze teruggave vloeit voort uit een Unesco-verdrag uit 1970. Hierin is vastgelegd dat deelnemende landen verplicht zijn om acties te ondernemen tegen de illegale export van cultureel erfgoed.