Dark
Light

Getto van Warschau (#8)

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Helden van het Getto-monument in Warschau – Nathan Rapoport

6 oktober


Stichting Sobibor organiseert ieder jaar een studiereis langs de vernietigingskampen en getto’s van Aktion Reinhard, de codenaam waaronder in 1942 en 1943 ongeveer anderhalf miljoen Joden werden vermoord in de gaskamers van de vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka. Op Historiek plaatsen we de komende tijd blogs van personen die deelnamen aan de bijzondere studiereis. Een overzicht van al geplaatste blogs is hier te vinden.

Tot besluit van de studiereis hebben wij het Getto van Warschau bezocht. Een waardig besluit. De geschiedenis ervan geeft een beeld van strijdvaardige Joden, die zich niet zonder meer naar de slachtbank laten leiden. Een beeld dat veel meer met de werkelijkheid overeenstemt.

Tal van gedenkwaardige plaatsen bezocht, zoals het plein met het nieuwe museum ter nagedachtenis van de Poolse Joden. Ongetwijfeld een cultureel belang, dat zich in de rij van Yad Vassem in Jeruzalem, het Memorial inWashington en het Joods Historisch in Berlijn plaatst; de Umschlagplatz, het uit 1948 daterende Heldenmonument, Milabunker enzovoort.

Het belang van deze dag, de geschiedenis van het getto en van deze studiereis in totaal werd zeker onderstreept door het bezoek van de Nederlandse Ambassadeur in Polen tijdens de lunch en de door hem getoonde belangstelling. Ook de rondleiding en uiteenzetting door een Poolse medewerker van de ambassade tonen duidelijk het belang van deze dag. Uitstekend.


~ René Blog, gepensioneerd administrateur

Stichting Sobibor organiseert twee reizen per jaar: in april een 4-daagse herdenkingsreis naar Sobibor voor nabestaanden en in oktober een 7-daagse studiereis naar de Aktion Reinhard kampen in Polen. Voor meer informatie kan je mailen naar [email protected]

×