
4 oktober

Stichting Sobibor organiseert ieder jaar een studiereis langs de vernietigingskampen en getto’s van Aktion Reinhard, de codenaam waaronder in 1942 en 1943 ongeveer anderhalf miljoen Joden werden vermoord in de gaskamers van de vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka. Op Historiek plaatsen we de komende tijd blogs van personen die deelnamen aan de bijzondere studiereis. Een overzicht van al geplaatste blogs is hier te vinden.
Na eindelijk een ochtend uitslapen zijn wij om 9.30 uur vertrokken naar de oude luchthaven in Lublin waar alle bezittingen van Aktion Reinhard slachtoffers gesorteerd werden. De gevangenen konden de kleding van de slachtoffers zelf aandoen. Dus ze liepen er mooi bij, een pijnlijke contradictie.
Kamp Majdanek begon als een kamp voor Sovjet-krijgsgevangen. Het ging er hard aan toe, er werden soms op een dag duizenden mensen doodgeschoten.
De zon stond laag en maakte lange schaduwen van de wachttorens die daar als sculpturen in het landschap stonden, de zwarte kraaien begroetten ons met hun geschreeuw, de wind waaide mijn haren in mijn gezicht toen ik naar de diepe greppels in het gras stond te kijken waar duizenden mensen zijn doodgeschoten met als laatste het geluid van vrolijke muziek die heel hard werd aangezet om het doodsgegil te overstemmen.
De weg naar de gaskamers was onwerkelijk. Alleen de blauwe vlekken op de muren deden mij beseffen dat het werkelijk was gebeurd en dat ik op een plek stond van zoveel pijn. De duizenden schoenen die daar achter gebleven waren en de geur daarvan maakte mij duizelig, de voeten van de mensen die deze gedragen hadden zag ik voor mij in gedachten. De werkelijkheid werd mij geopenbaard toen ik VRIJ door de poorten van het prikkeldraad liep.
~ Hilde Schaap, beeldend kunstenaar

Overzicht van geplaatste blogs:
Stichting Sobibor organiseert twee reizen per jaar: in april een 4-daagse herdenkingsreis naar Sobibor voor nabestaanden en in oktober een 7-daagse studiereis naar de Aktion Reinhard kampen in Polen. Voor meer informatie kan je mailen naar [email protected]