Gevechtsverslagen Meidagen 1940 online

//
1 minuut leestijd
Mei 1940 - Door Nederlanders opgeblazen brug bij Maastricht (cc - Bundesarchiv)
Mei 1940 - Door Nederlanders opgeblazen brug bij Maastricht (cc - Bundesarchiv)

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft de gevechtsverslagen van de Meidagen 1940 online toegankelijk gemaakt. De verslagen bevatten een schat aan informatie over de meidagen van 1940, toen de Nederlandse strijdmacht het opnam tegen het binnenvallende leger van Adolf Hitler.

Na de inval van Duitsland, op 10 mei 1940, werd door het hele land strijd geleverd. De gevechten duurde vijf dagen. Nederland capituleerde in de nacht van 14 op 15 mei, na het Duitse bombardement op Rotterdam. De vijf gevechtsdagen worden nog altijd veel onderzocht, door (militair) historici maar ook door particulieren. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die proberen te achterhalen wat er gedurende de Meidagen gebeurde met familieleden, of wat er in en rond de eigen woonplaats zoal plaatsvond. Het ministerie van Defensie:

“De Krijgsgeschiedkundige Sectie begon al in juli 1940 met het verzamelen van bronnen over de strijd. Officieren werd gevraagd, waar nodig uit het geheugen, verslag te doen van door hen geleide operaties. Onderofficieren en soldaten moesten hun ervaringen op papier zetten. Verslagen en rapporten werden tot enkele jaren na de bezetting ingeleverd.”

Dit resulteerde in een collectie van 409 Gevechtsverslagen en -rapporten mei 1940. De collectie bestaat in totaal uit 3.500 stukken. De Krijgsgeschiedkundige Sectie schreef aan de hand van de gevechtsverslagen ook de achttiendelige serie De strijd op Nederlands grondgebied tijdens de Wereldoorlog II. De stukken zijn online toegankelijk gemaakt via de website van het Nationaal Archief.

Ook interessant: Artikelserie over de Meidagen van 1940
Boek: Mei 1940 – De strijd op Nederlands grondgebied

Vorige verhaal

‘Moeder Braun’, Rie Mastenbroek en de Spelen van Hitler

Volgende verhaal

De Blauwe Divisie – Spanjaarden aan het Oostfront

×