Dark
Light

‘Gevonden duikboot bij Zweden komt uit Eerste Wereldoorlog’

Auteur:
1 minuut leestijd
Still uit de door Ocean X Team vrijgegeven video
Still uit de door Ocean X Team vrijgegeven video

Voor de Zweedse oostkust werd vorige week het wrak van een onderzeeboot gevonden. Men ging er aanvankelijk van uit dat het schip er pas kort lag. Experts concluderen nu echter dat het om een Russische Catfish-onderzeeër gaat, die in 1916 zonk.

De Catfish zou tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gezonken nadat hij in aanvaring was gekomen met een Zweeds schip. De duikboot is ongeveer twintig meter lang en drie meter breed. Het wrak ligt op 2,5 kilometer afstand van de Zweedse kust.

Nadat het wrak was gevonden werd in de media verband gelegd met een klopjacht die de Zweedse marine vorig jaar in de Oostzee voerde op een onbekend vaartuig dat bij Stockholm was gesignaleerd. Er was veel aandacht voor deze zaak omdat Rusland en het westen net op gespannen voet verkeerden vanwege de crisis op de Krim. De Russen werden er ook van verdacht illegaal de Zweedse territoriale wateren binnen te varen. Hard bewijs hiervoor werd echter nooit gevonden.

Het onderzoeksteam Ocean X Team heeft ter plekke videobeelden gemaakt van het wrak. Volgens de onderzoekers gaat het om een Catfish-onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog. In Zweden is nog niet iedereen overtuigd. Binnenkort willen de onderzoekers opnieuw beelden schieten.

https://youtu.be/p6ChGrVJtg0
×