Gnaius Julius Agricola (40-93 na Chr.) – Romeins legerleider

1 minuut leestijd
Gnaius Julius Agricola
Gnaius Julius Agricola

De Romein Gnaius Julius Agricola was legerleider van het twintigste legioen in Britannia, dat grote delen van het huidige Schotland, Wales en noord-Engeland veroverde. Over het leven van Agricola is vrij veel bekend omdat zijn schoonzoon, de historicus Publius Cornelius Tacitus (55-120 na Chr.), over zijn leven schreef in het werk De vita et Moribus Iulii Agricolae of Agricola (Het leven en karakter van Gnaeus Julius Agricola).

Gnaius Julius Agricola
Gnaius Julius Agricola
Gnaeus Julius Agricola wordt op 13 juli in het jaar 40 na Christus geboren in Zuid-Frankrijk, dat dan deel uitmaakt van het Romeinse Rijk. Agricola begint zijn carrière als militair tribuun in Britannia.

Agricola en keizer Vespianus

Bekend is dat hij tijdens de Romeinse burgeroorlog van 69 na Christus de zijde kiest van Vespasianus (9-79 na Chr.) die dan in een hevige strijd verwikkeld is om het keizerschap. Vespianus wint deze strijd en wordt de nieuwe keizer van Rome. De nieuwe keizer benoemt Agricola hierna tot legerleider van het twintigste legioen in Britannia.

Als hij in Britannia aankomt begint hij direct aan een campagne om het Romeinse gezag in het noorden van Wales te herstellen. Volgens zijn schoonzoon Tacitus nam hij onder meer Anglesey in, een eiland aan de noordwestkust van Wales.

Van 79 tot 80 na Christus trekt de Romein naar het noorden en verovert zuid-Schotland waar hij eveneens het Romeinse gezag vestigt en opdracht geeft voor de bouw van een groot aantal forten. In 84 na Christus verslaat hij tijdens de Slag bij Mons Graupios de Caledoniërs.

In 83 na Christus wordt de Romeinse legerleider door keizer Vespianus teruggeroepen naar Rome. Hier overlijdt hij op 23 augustus van het jaar 93 na Christus.

Lees ook: Het leven van Agricola volgens Tacitus
Meer artikelen over het Romeinse Rijk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×