Goudschat kruisvaarder gevonden in Israël

De goudschat / Foto: Universiteit van Tel Aviv
Twee weken geleden is in Israël een aarden pot gevonden met daarin 108 gouden munten. De muntschat werd waarschijnlijk in de dertiende eeuw verstopt door een kruisvaarder. De universiteit van Tel Aviv heeft dat deze week bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan in een nationaal park in Tel Aviv waar zich vroeger het fort Arsuf (Arsoef) bevond.Een student, Mati Johananoff, trof de munten aan in een aarden pot in het fort dat nog door de kruisvaarders is gebruikt.

- advertentie -

Archeologen hebben de munten inmiddels onderzocht. Een van de onderzoekers vermoedt dat de muntschat door een kruisvaarder is verstopt toen het moslimleger van de Mamelukken oprukte. Na een belegering van veertig dagen werd fort Arsuf in 1265 door deze Mamelukken ingenomen. Het fort werd hierna met de grond gelijk gemaakt. De Mamelukken wilden zo voorkomen dat de kruisvaarders het strategisch gelegen fort ooit nog konden gebruiken.

De munten zijn vermoedelijk geslagen in Egypte, enkele honderden jaren voordat ze in het fort belandden. Volgen Professor Oren Tal van de universiteit van Tel Aviv zou een familie destijds twee jaar hebben kunnen leven van twee van de munten.


Restanten van het historische fort – Foto: CC

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: