Dark
Light

Graf belangrijke Maya-leider gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Beeldje dat in het graf werd gevonden – Foto: Ministerie van Cultuur Guatemala

Archeologen hebben in Guatemala het graf van een priester ontdekt die meer dan tweeduizend jaar geleden aan de basis zou hebben gestaan van de Maya-cultuur.

De vondst werd al in juni gedaan. De afgelopen maanden is het graf uitvoerig onderzocht. Volgens verschillende historici was de priester voor wie het graf gebouwd werd belangrijk voor de ontwikkeling van verschillende onderdelen van de Maya-cultuur. Zo zou hij onder meer het bouwen van piramides en het maken van beeldhouwwerken van koninklijke families hebben geïntroduceerd.

Het graf van de Maya-leider – Foto: Ministerie van Cultuur Guatemala


Het graf werd gevonden op de archeologische site Tak’alik Ab’aj, in het zuidwesten van Guatemala. Volgens archeoloog Miguel Orrego was de priester in zijn tijd de “grote leider” en zou hij de brug hebben geslagen tussen de pre-Maya beschaving van de Olmeken en de Maya-cultuur. Lichaamsresten zijn er trouwens niet in het graf gevonden, die zijn vermoedelijk vergaan. De archeologen troffen wel verschillende juwelen, beelden en potten aan. Het graf zou gemaakt zijn tussen 700 en 400 voor Christus.

In het graf werd onder meer een beeld van een man met het hoofd van een gier gevonden. Daaruit leidden de onderzoekers af dat het graf gebouwd werd voor een machtig leider. Hoe de bewuste leider precies heette is niet bekend. De wetenschappers doopten hem K’utz Chman. In de Maya-taal betekent dit zoveel als Grootvader Gier.

De Maya’s bevolkten tot ongeveer 900 na Christus grote delen van Midden-Amerika en het huidige Mexico.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×