Grafveld uit de ijzertijd onderzocht in Wijnegem

1 minuut leestijd

Afbeeldingen: Provincie Antwerpen
Afbeeldingen: Provincie Antwerpen

Archeologen hebben bij het Belgische Wijnegem de afgelopen maanden 24 graven van meer dan 2800 jaar oud onderzocht. De laatste twee urnen werden gisteren in het bijzijn van de pers gelicht.

De begraafplaats uit de ijzertijd werd eind 2007 ontdekt tijdens vooronderzoek op het terrein Den Hoek 3 in Wijnegem (regio Antwerpen). Het is voor het eerst sinds lange tijd dat in de regio Antwerpen een goed bewaard urnenveld uit de vroege ijzertijd (ca. 800 voor Christus) uitgebreid kan worden onderzocht.

Grafveld uit de ijzertijd onderzocht in WijnegemDe urnen blijken in goed staat te verkeren. Ze kwamen vrijwel ongeschonden uit de kuil waar ze 2800 jaar geleden werden achtergelaten. De meeste urnen zijn gemaakt van aardewerk. Een aantal rijkere individuen kreeg door middel van grafheuvels meer aandacht. Archeologen vonden zes van deze grafmonumenten.

Landbouwfamilies vestigden zich rond het begin van de jaartelling in deze omgeving. Hieruit ontstond later Wijnegem. Stille getuigen van deze nederzetting zijn vier grote gebouwstructuren van ongeveer 28 meter lang, een handvol bijgebouwtjes en drie waterputten die op deze plek werden aangetroffen.

Het archeologisch onderzoek wordt momenteel afgerond. De vondsten komen terecht in het archeologisch depot van de provincie Antwerpen. Gedeputeerden van de provincie hebben al laten weten dat de nieuwe straatnamen op het terrein blijvend zullen herinneren aan het op deze locatie gevonden grafveld.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×