Dark
Light

Gratie voor Ierse deserteurs Tweede Wereldoorlog

Auteur:
1 minuut leestijd

De Ierse regering heeft gratie verleend aan ongeveer 4500 Ieren die tijdens de Tweede Wereldoorlog deserteerden om vervolgens samen met de geallieerden strijd te legeren tegen nazi-Duitsland en Japan.

Ierland was tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal. De Ieren die deserteerden om samen met de geallieerden te vechten, werden ontslagen en mochten zeven jaar lang niet werken voor de overheid. Ierse deserteurs en vooral hun nabestaanden strijden al lange tijd voor eerherstel.

De Ierse minister Shatter van Defensie heeft nu zijn excuses aangeboden. Volgens hem zijn de Ieren destijds niet goed behandeld maar hij zei ook dat een regering eigenlijk nooit mag accepteren dat militairen het leger verlaten zonder dat ze daar toestemming voor hebben. Shatter erkende echter dat de Tweede Wereldoorlog een bijzondere situatie was en sprak van “voortschrijdend inzicht”.

Van de Ieren die tijdens de oorlog tegen de nazi’s vochten zijn er op dit moment nog ongeveer honderd in leven. Zij zijn allemaal hoogbejaard. In totaal vochten er tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer zestigduizend Ieren voor de Britse strijdkrachten.

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×