Gratie voor Ierse deserteurs Tweede Wereldoorlog

De Ierse regering heeft gratie verleend aan ongeveer 4500 Ieren die tijdens de Tweede Wereldoorlog deserteerden om vervolgens samen met de geallieerden strijd te legeren tegen nazi-Duitsland en Japan.

Ierland was tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal. De Ieren die deserteerden om samen met de geallieerden te vechten, werden ontslagen en mochten zeven jaar lang niet werken voor de overheid. Ierse deserteurs en vooral hun nabestaanden strijden al lange tijd voor eerherstel.

De Ierse minister Shatter van Defensie heeft nu zijn excuses aangeboden. Volgens hem zijn de Ieren destijds niet goed behandeld maar hij zei ook dat een regering eigenlijk nooit mag accepteren dat militairen het leger verlaten zonder dat ze daar toestemming voor hebben. Shatter erkende echter dat de Tweede Wereldoorlog een bijzondere situatie was en sprak van “voortschrijdend inzicht”.

Van de Ieren die tijdens de oorlog tegen de nazi’s vochten zijn er op dit moment nog ongeveer honderd in leven. Zij zijn allemaal hoogbejaard. In totaal vochten er tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer zestigduizend Ieren voor de Britse strijdkrachten.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: