Griffioen – Mythisch wezen

1 minuut leestijd
Griffioen op een gerestaureerd fresco in Knossos
Griffioen op een gerestaureerd fresco in Knossos (CC BY-SA 3.0 - wiki)

De griffioen is een mythisch wezen dat we onder meer kennen uit de Griekse mythologie. Het dier heeft het lichaam van een leeuw en de kop van een vogel, meestal een adelaar. De griffioen was in de oudheid een populair decoratief object in veel landen in het Midden-Oosten en langs de Middellandse Zee.

Logo van de VU
Logo van de VU
Het fabeldier vond vermoedelijk zijn oorsprong in de Levant, ergens in het tweede millennium voor Christus, en was ook bekend bij de oude Egyptenaren. De Grieken verbonden het wezen aan de god Apollo en de Romeinen aan de wraakgodin Nemesis. De griffioen, soms ook wel grijpvogel genoemd, vertoont enige gelijkenissen met de sfinx, een mythisch wezen met de kop van een mens en het lichaam van een leeuw.

De oude Grieken beeldden de griffioen veelvuldig af. Bekend is bijvoorbeeld dat het beroemde paleis van Knossos verschillende griffioen-decoraties had. In West-Europa werd de griffioen in de Middeleeuwen geregeld gebruikt binnen de heraldiek. In Nederland is het dier onder meer nog terug te vinden in het logo van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook komt het dier voor in de Harry Potter-boeken van de Britse schrijfster J.K. Rowling.

Bronzen griffioen-beeldje uit de Romeinse tijd
Bronzen griffioen-beeldje uit de Romeinse tijd (CC BY 3.0 nl – RMO wiki)

Bronnen

-https://www.britannica.com/topic/griffin-mythological-creature
-Griekse mythologie encyclopedie – Guus Houtzager (R&B, 2005) p.117

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×