Een groot deel van de porseleinen objecten zijn niet eerder voor het grote publiek te zien geweest. In de tentoonstelling wordt onder meer uitleg gegeven over de periode waarin het porselein gemaakt werd, welke speciale kenmerken het voorwerp heeft en welke plaats het innam binnen het exportporselein dat voor Nederland werd gemaakt. De betekenis van de versieringen maar ook de merken op het porselein komen in de tentoonstelling daarnaast ook aan bod.
Het Groninger Museum bezit één van de grootste collecties Chinees porselein in Nederland. De collectie telt meer dan tienduizend stukken.
Het merendeel van het porselein, dat dateert uit de zeventiende en achttiende eeuw, werd via de VOC of door particuliere handelaren vanuit China naar Nederland verscheept. Het Groninger Museum:
In de zeventiende eeuw was porselein nog iets bijzonders. De samenstelling van het materiaal en de fabricage van het porselein waren een raadsel. Porselein was exotisch, relatief duur en versterkte daardoor de status van de eigenaar. In het begin van de achttiende eeuw werd het geheim van het porselein-maken in Duitsland ontdekt en daarna moest het Chinese porselein concurreren met Europees porselein. De prijs ging toen omlaag en het assortiment aan versieringen en vormen werd enorm uitgebreid.
Uit archeologische opgravingen blijkt dat in Nederland vroeger bijna iedereen wel een stuk porselein in huis had.
In de tentoonstelling zijn verschillende soorten porselein te zien, zoals Kraakporselein, Overgangsporselein, Kangxi blauw-wit, Chine de Commande, Famille Rose, Mandarijn, Blanc de Chine en Yixing. De porseleintentoonstelling loopt nog tot en met 1 september 2013.