Dark
Light

Groot Titanic-centrum geopend in Belfast

Auteur:
1 minuut leestijd
RMS Titanic in 1912 (Publiek Domein - wiki)
RMS Titanic in 1912 (Publiek Domein - wiki)

In Belfast is afgelopen weekend een groot Titanic-centrum geopend. In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast werd het beroemde schip honderd jaar geleden gebouwd.

De Titanic zonk drie uur na de botsing
Het Titanic-centrum is een museum en belevingscentrum. In het opvallende gebouw kunnen bezoekers het verhaal van de Titanic als het ware zelf beleven. Het centrum verwacht dit jaar maar liefst 400.000 bezoekers te zullen ontvangen. Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de ramp met de Titanic plaatsvond. Het destijds grootste passagiersschip ter wereld, zonk in april 1912 na ’s nachts in botsing te zijn gekomen met een ijsschots. Het schip was bezig met zijn eerste reis.

Van de 2201 passagiers kwamen er 1517 om het leven. Het wrak van de Titanic werd pas in 1985 gevonden. Het ligt op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Veiling

Afgelopen weekend werd in Groot-Brittannië ook een soort Titanic-veiling gehouden. Voor een menukaart van het laatste avondmaal aan boord van het schip werd maar liefst 90.000 euro betaald.

Daarnaast brachten onder meer sleutels van een bemanningslid van de Titanic veel geld. Het bemanningslid, Samuel Hemmings, gebruikte de sleutels honderd jaar geleden om lampen mee uit een opslag te halen. Deze lampen moesten vervolgens op de reddingsboten geplaatst worden. De sleutels brachten 70.000 euro op.

Boek: Ooggetuigen – De Titanic

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×