Groot Titanic-centrum geopend in Belfast

Het futuristische Titanic-centrum in Belfast
In Belfast is afgelopen weekend een groot Titanic-centrum geopend. In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast werd het beroemde schip honderd jaar geleden gebouwd.

Het Titanic-centrum is een museum en belevingscentrum. In het opvallende gebouw kunnen bezoekers het verhaal van de Titanic als het ware zelf beleven. Het centrum verwacht dit jaar maar liefst 400.000 bezoekers te zullen ontvangen.- advertentie -
De Titanic zonk drie uur na de botsing

Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de ramp met de Titanic plaatsvond. Het destijds grootste passagiersschip ter wereld, zonk in april 1912 na ’s nachts in botsing te zijn gekomen met een ijsschots. Het schip was bezig met zijn eerste reis.

Van de 2201 passagiers kwamen er 1517 om het leven. Het wrak van de Titanic werd pas in 1985 gevonden. Het ligt op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Veiling

Afgelopen weekend werd in Groot-Brittannië ook een soort Titanic-veiling gehouden. Voor een menukaart van het laatste avondmaal aan boord van het schip werd maar liefst 90.000 euro betaald.

Daarnaast brachten onder meer sleutels van een bemanningslid van de Titanic veel geld. Het bemanningslid, Samuel Hemmings, gebruikte de sleutels honderd jaar geleden om lampen mee uit een opslag te halen. Deze lampen moesten vervolgens op de reddingsboten geplaatst worden. De sleutels brachten 70.000 euro op.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: