Grote zorgen om werelderfgoed Venetië

Unesco dreigt stad op lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen
2 minuten leestijd
Toeristen in Venetië
Toeristen in Venetië (CC BY-SA 3.0 - Jörgens.mi - wiki)

Werelderfgoedorganisatie Unesco maakt zich grote zorgen om de toekomst van de beroemde Noord-Italiaanse stad Venetië en overweegt de toeristentrekker op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen. De autoriteiten zouden te weinig doen om de historische stad en de omliggende lagune te beschermen.

Venetië kampt al langere tijd met problemen. Met name het massatoerisme heeft grote impact op de stad. Volgens de VN-organisatie bestaat het risico dat “onomkeerbare” schade wordt toegebracht, niet alleen door het toerisme, maar ook door nieuwbouwplannen en de gevolgen van klimaatverandering en de daaraan gepaarde stijging van de zeespiegel.

Kritiek

Unesco vindt dat de Italiaanse autoriteiten meer moeten doen om de historische stad te beschermen. Volgens de Italiaanse krant la Repubblica hebben experts van de organisatie al verschillende brieven naar de Italiaanse regering gestuurd met het verzoek om een duidelijk plan van aanpak en een tijdschema. De reacties die men tot nu toe ontving maakten echter weinig indruk. Unesco verwijt de autoriteiten een “gebrek aan strategische visie” om de problemen op te lossen.

Luchtfoto van de oude stad Venetië en de omliggende lagunes
Luchtfoto van de oude stad Venetië en de omliggende lagunes (CC0 – Horst-schlaemma – wiki)

Massimo Cacciari, een voormalig burgemeester van Venetië, is niet erg onder de indruk van de verwijten en stelt tegenover de BBC dat Unesco “oordeelt zonder kennis”.

“Ze geven ons geen geld om veranderingen door te voeren, ze leveren alleen maar kritiek… Alsof Venetië Unesco nodig heeft om op de werelderfgoedlijst te komen! We hebben meer actie en minder woorden nodig.”

In september moeten de leden van de organisatie stemmen over het voorstel om Venetië op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen. Mocht de stad inderdaad op de lijst worden geplaatst, dan moeten de Italiaanse autoriteiten jaarlijks aangeven wat er wordt gedaan om de problemen aan te pakken.

Cruiseschepen en toegangspoortjes

Twee jaar geleden dreigde Unesco de stad ook al op de gevarenlijst te plaatsen. Dat werd toen op het laatste moment voorkomen doordat de Italiaanse regering enkele noodmaatregelen aankondigde. Zo kwam er bijvoorbeeld voor grote (cruise)schepen een verbod om aan te meren in de buurt van het San Marco-kanaal en stelde men een reddingsplan op. Dat plan is er echter nooit uitgevoerd. In een poging de stad leefbaarder te maken werden in 2022 bij wijze van proef wel toegangspoortjes geplaatst en moesten bezoekers bij binnenkomst een verplichte bijdrage betalen. Volgens critici werd Venetië hierdoor echter meer een attractie dan een historische stad.

Miljoenen bezoekers

Venetië en haar lagune staan sinds 1897 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad geeft als bijnaam La Serenissima, wat iets betekent als “de (meest) serene”. Volgens sommigen is die naam echter niet passend meer, doordat de stad wordt overspoeld door toeristen.

In 1951 telde Venetië nog 150.000 inwoners. Dat aantal nam de afgelopen decennia flink af. Momenteel heeft de stad nog minder dan 50.000 inwoners. Rustig is het er echter zelden. Jaarlijks ontvangt Venetië naar schatting zo’n achtentwintig miljoen toeristen.

Video: UNESCO threatens to ‘blacklist’ Venice

Bronnen

-https://www.bbc.com/news/world-europe-66362971
-https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/artikel/5303075/venetie-toeristen-entree-10-euro-dag-proef-zes-maanden
-https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/31/unesco-wil-venetie-toevoegen-aan-lijst-werelderfgoed-in-gevaar/
-https://www.trouw.nl/buitenland/vn-zien-venetie-als-bedreigd-werelderfgoed~bef1c58a/
-https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/1185964/toekomst-venetie-in-gevaar-als-het-zo-doorgaat-is-de-stad-str#
-https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5399376/venetie-op-gevarenlijst-werelderfgoed-welke-plekken-nog-meer

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×