Dark
Light

Gucci vangt bot: geen catwalk op Acropolis

1 minuut leestijd
Parthenon - Joseph-Philibert Girault (Christie's)
Parthenon - Joseph-Philibert Girault (Christie's)

Modehuis Gucci mag deze zomer geen modeshow houden op de Acropolis in Athene. De Centrale Archeologische Raad van Griekenland (KAS), die toezicht houdt op alle archeologische sites in het land, heeft het verzoek van het luxe modemerk afgewezen.

Gucci wilde toestemming voor een 15 minuten durende modeshow op 1 juni. Er zou een lange catwalk moeten komen tussen het Erechtheion en de noordzijde van het Parthenon, plus een kleedruimte, tribunes, lichtmasten en geluidsinstallatie. Op de gastenlijst zouden ongeveer 300 namen staan, waaronder ook enkele Hollywood-sterren. Ook wilde het Italiaanse modehuis een licentie om het hele evenement te filmen.

Als tegenprestatie beloofde Gucci 2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor restauratiewerk op de Acropolis of voor een ander soortgelijk project dat door de Griekse autoriteiten werd aangewezen. Maar de Griekse Centrale Archeologische Raad wil er niets van weten. Het evenement is in strijd met het unieke culturele karakter van de Acropolis, zegt de KAS in een officiële verklaring.

“De monumenten zijn symbolen van de beschaving en staan op de culturele werelderfgoedlijst van UNESCO.”

Soortgelijke verzoeken werden in het verleden ook bijna altijd afgewezen door de KAS.

De fotoshoot van Dior in 1951
De fotoshoot van Dior in 1951

Geen reclame nodig

Cultuurminister Lydia Koniordou staat achter het besluit van de KAS. “Het Parthenon is een belangrijk monument en een universeel symbool dat wij Grieken moeten beschermen, in het bijzonder tijdens onze voortdurende inspanningen voor de hereniging van de Parthenon Marbles”, zei zij tegen publieke omroep ERT.

Ook de directeur van het Acroplis Museum vindt het een goede zaak dat de modeshow niet mag doorgaan. “Het Parthenon en de Acropolis hebben geen reclame nodig. Zo’n evenement levert geen voordeel op”, aldus Dimitris Pantermalis.

“Het culturele symbool moet niet gedegradeerd worden tot decorstuk voor een modeshow.”

In 1951 was de Acropolis wel het decor van een iconische fotoshoot voor de nieuwe collectie van de Franse couturier Christian Dior. De modellen poseerden voor de Kariatiden van het Erechtheion. De foto’s werden gemaakt door Jean-Pierre Pedrazzini van het gerenommeerde Franse tijdschrift Paris Match.

~ Natascha NeefParakalo

Boek: Athene – Het leven van de eerste democratie

×