Dark
Light

Henk Schiffmacher zet week lang Rembrandt-tattoos

The Poor Mans Rembrandt
Auteur:
1 minuut leestijd
Henk Schiffmacher zet een Rembrandt-tatoeage
Henk Schiffmacher zet een Rembrandt-tatoeage - Foto: Aad Hoogendoorn / Rembrandthuis

Een week lang zet de bekende tatoeëerder Henk Schiffmacher in Museum Rembrandthuis in Amsterdam originele Rembrandt-tattoos. Personen die het museum deze week bezoeken kunnen na afloop dus de deur uitlopen met een ‘echte Rembrandt’ op hun lichaam.

De activiteit heeft de titel The Poor Mans Rembrandt gekregen. Henk Schiffmacher legt uit waarom:

Wereldwijd worden er meer tatoeages verkocht dan kunstwerken voor aan de muur. Een oude tatoeëerder noemde tatoeages ooit eens The Poor Man’s Rembrandt: een kunstwerk dat betaalbaarder is dan een schilderij van de oude meester, maar niet minder zorgvuldig uitgekozen en uitgevoerd. Veel mensen bouwen ook een echte verzameling tatoeages van specifieke tatoeëerders op.

Het Rembrandthuis is gevestigd in een woonhuis aan de Amsterdamse Jodenbreestraat. Tussen 1639 en 1658 werd dit huis bewoond door Rembrandt van Rijn, die er ook zijn atelier en kunsthandel had. Schiffmacher spreekt van een “ongelooflijke eer” om te mogen werken…

“…op de plek waar de ziel van Rembrandt nog steeds ronddwaalt en met zijn etsen en tekeningen aan de slag te gaan. Grote en kleine kunst komen samen.”

Enkele ontwerpen voor de Rembrandt-tatoeages
Enkele ontwerpen voor de Rembrandt-tatoeages – Afb: Rembrandthuis

Overeenkomsten

Volgens het Rembrandthuis vertonen de twee kunstvormen belangrijke overeenkomsten. Zowel etsen als tatoeages beginnen met een tekening, die vervolgens met inkt en naald op het medium wordt aangebracht. Waar Rembrandt een koperplaat en vel papier gebruikte om zijn compositie tot een ets te maken, brengen tatoeëerders hun tekening aan op de menselijke huid.

De prijzen van de tatoeages variëren van 100 tot 250 euro. De interesse is groot. Alle tijdsloten voor het zetten van een tatoeage in het museum zijn inmiddels gevuld. Wel heeft het museum iedere dag een aantal plekken beschikbaar gehouden voor spontane inloop. Schiffmacher en zijn team bieden een aantal tattoo-ontwerpen aan, waaronder originele etsen van Rembrandt, de handtekening van de kunstenaar en zijn monogram.

Boek: Tattoo 1730-1970. Henk Schiffmacher’s Private Collection

Henk Schiffmacher in zijn tijdelijke atelier in het Rembrandthuis
Henk Schiffmacher in zijn tijdelijke atelier in het Rembrandthuis – Foto: Aad Hoogendoorn / Rembrandthuis

Schiffmacher zet Rembrandt-tattoos in Rembrandthuis

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×