Dark
Light

Herdenking bij Verzetsgraf en crematorium kamp Westerbork

Auteur:
1 minuut leestijd
Verzetsgraf (Kamp Westerbork)
Verzetsgraf (Kamp Westerbork)

Donderdag 23 april vindt er een officiële herdenking plaats bij het Verzetsgraf van kamp Westerbork. Op deze bijeenkomst zullen 56 verzetsstrijders, vier Joodse kampgevangenen en twee represailleslachtoffers worden herdacht die bij het crematorium van kamp Westerbork werden gefusilleerd en/of daar verast zijn, alsook de verzetsmensen die via kamp Westerbork naar de concentratie- en vernietigingskampen zijn weggevoerd.

Dat doorgangskamp Westerbork ook fungeerde als heimelijke executieplaats voor verzetsmensen en Joden uit Noord-Nederland is minder bekend. Daarom is er een documentaire gemaakt over dit tot nog toe weinig belichte aspect van de geschiedenis van kamp Westerbork.

Persoonlijke verhalen

Scholtenhuis in 1940
Scholtenhuis in 1940
Verzetsman Jan Rengenier Dijksterhuis uit Groningen is één van de 62 mannen die in de periode van september 1943 tot oktober 1944 in het bos bij het kampterrein de dood vond. Kort voor zijn executie op 25 september 1944 werd Dijksterhuis gemarteld in het beruchte Scholtenhuis; het hoofdkwartier van de ‘Sicherheitsdienst’ in Groningen. Jintje ten Napel-Dijksterhuis (1941) vertelt over haar vader in een documentaire met reconstructies van de gebeurtenissen.

De film is een productie van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Stichting Oorlogs- en Verzetsmuseum Groningen en het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe en wordt op 23 april getoond in het Herinneringscentrum, na afloop van de herdenking.

Een ander persoonlijk verhaal dat centraal staat tijdens de herdenking is dat van boswachter Christiaan Kuiper uit Dwingeloo. Hij werd op 15 oktober 1944 in zijn woning gearresteerd door de landwacht omdat ze hem verdachten van hulp aan onderduikers. In de bossen rondom Diever zouden diverse schuilhutten van onderduikers zijn ontdekt. Ze hielden Kuiper verantwoordelijk voor de schuilhutten, omdat die onder zijn toezicht als boswachter vielen. Op 27 oktober 1944 werd Kuiper geëxecuteerd. Kinderen van de Burg. W.A. Storkschool uit Dwingeloo vertellen het verhaal van Christiaan Kuiper op 23 april tijdens de herdenking. Zij lezen ook de namen van de 62 slachtoffers voor.

Stille tocht

Het programma met overdenkingen van onder meer Marjan Schwegman; directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, begint met een stille tocht om 14.00 uur bij het kampterrein. De Koninklijke Landmacht verzorgt de muzikale bijdragen. De herdenking is vrij toegankelijk. Er wordt een gratis pendelbus ingezet tussen het Herinneringscentrum en het terrein van kamp Westerbork.

DVD: Kamp Westerbork

×