In het Fort van Breendonk in België is zondag stilgestaan bij de vijfenzestigste verjaardag van de bevrijding van de concentratiekampen.
Fort van Breendonk bevindt zich ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Antwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Duitsers ingericht als een interneringskamp. De SS gebruikte het fort vier jaar lang voor de opsluiting van Joden en politieke gevangenen.
Het Auffangslager Breendonk werd als werk- en doorgangskamp gebruikt. Voor velen was het kamp de laatste halte voor het transport naar concentratiekamp Auschwitz. In totaal zaten er tijdens de oorlog ruim 3500 personen gevangen. Van hen overleefden er 1.733 de oorloog niet. Na de oorlog werd het Fort van Breendonk ingericht als Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk.
Tijdens een herdenkingsbijeenkomst werd zondag onder meer stilgestaan bij het feit dat zeventig jaar geleden (20 september 1940) de eerste gevangen in het kamp arriveerden.
Ook werden zondag achttien voormalig gevangenen die het fort overleefden geëerd. Deze overlevenden ontvingen uit handen van generaal Jef Van den Put een medaille.